Yana Toom tiris Ahtme õpilased poliitikasse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Yana Toom.
Riigikogu liige Yana Toom. Foto: Peeter Langovits

Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi direktor Svetlana Skorobogatova lükkas ümber riigikogu istungil kõlanud erakonnakaaslase Yana Toomi väite, et kooli 9. klass pole võimeline gümnaasiumiastmes osalisele eestikeelsele õppele üle minema, sest «ei räägi seda keelt üldse mitte».

Vene õppekeele säilitamise eest võitlev keskerakondlane Yana Toom viitas neljapäeval riigikogus haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoole küsimusi esitades kohtumisele Ahtme gümnaasiumi õpilastega, mis pidi kinnitama, et üleminek eestikeelsele õppele pole võimalik, kirjutab Põhjarannik.

Parlamendiliige rääkis, et tal oli projekti «Minu riik» raames kohtumine Ahtme gümnaasiumi 9. klassi õpilastega, kes peavad hakkama järgmisel õppeaastal õppima 60 protsendi ulatuses eesti keeles. «Nad ei räägi seda keelt üldse mitte!» väitis Toom.

Minister vastas, et kahetsusväärne informatsioon Ahtme koolis õppivate noorte kohta, kes 9. klassi jõudes üldse ei oska eesti keelt, väärib järelevalve korras uurimist, ja lubas sellega tegeleda.

Ahtme gümnaasiumi 9. klassi klassijuhataja Svetlana Sukhomyatnikova, kes saatis õpilasi riigikogus, oli Yana Toomi hinnangust šokeeritud.

«Olime terve päeva Tallinnas, külastasime ka presidendilossi ja Stenbocki maja, ning kõik kohtumised toimusid eesti keeles, millest arusaamisega polnud õpilastel probleeme. Kohtumine Yana Toomiga toimus pärast ekskursiooni riigikogus ja kestis maksimaalselt kümme minutit. Riigikogu liige rääkis, et tegeleb sellega, et säiliksid venekeelsed koolid, ja esitas kiires tempos paar eestikeelset küsimust, kas õpilased on valmis eestikeelsele õppele üleminekuks, millele nad ei suutnud sama kiiresti vastata. Seejärel ta uuris, kas keegi tahab minna välismaale, ja esitas siis mõned küsimused inglise keeles,» kirjeldas õpetaja septembri lõpus aset leidnud kohtumist.
Ahtme gümnaasiumi direktor Svetlana Skorobogatova imestas, kuidas sai Toom sedavõrd põgusa kohtumise järel hinnata õpilaste keeleoskuse taset.

«Ma ei tea, mida Toom arvas, milline see keeleoskuse tase peab olema. Kui Jüri Ratas (riigikogu asespiiker – toim.) käis mullu aprillis 10. klasside õpilastele esinemas, siis ta hindas nende eesti keele oskust väga kõrgelt,» kinnitas Ahtme gümnaasiumi direktor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles