Estpla-17 jõuab pühapäeval Iraagist Eestisse tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTPLA 17 sõdur tänavu suvel Iraagis.
ESTPLA 17 sõdur tänavu suvel Iraagis. Foto: www.mil.ee

Iraagis pooleaastase missiooni lõpetanud 34-liikmeline kergejalaväerühm Estpla-17 jõuab pühapäeval Eestisse tagasi, kuid uus jalaväerühm Estpla-18 jääb Eestisse ootele ja on valmis vajadusel Iraagi poole teele asuma.

Kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali ütles, et Estpla-18 ootab korraldust Iraaki minekuks, mida vägede staatuse lepingu puudumise tõttu ei ole seni tulnud.

Tali märkis, et Estpla-18 ei oleks asunud kohe pärast Estpla-17 Iraagist naasmist teele ka juhul, kui vägede staatuse leping oleks sõlmitud, kuna kaitseväelastele oli jõulude ajaks ette nähtud missioonieelne puhkus.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles, et ministeerium saab Eesti kaitseväelaste missiooni edasise saatuse kohta midagi lähemalt öelda järgmise nädala alguses, kuna laupäeval Iraagist tulnud info parlamendi otsuse kohta on segane ja vastuoluline.

Kuimet märkis, et kui Eesti ja Iraagi vahel vägede staatuse lepingut ei sõlmita, siis uus rotatsioon Iraaki lihtsalt ei sõida.

Iraagi parlament lükkas laupäeval tagasi eelnõu, mis oleks seadusena jõustudes lubanud Suurbritannia, Eesti ja teiste riikide vägedel jääda riiki edasi ka pärast käesoleva aasta lõppu.

Riigikogu otsustas kolmapäeval pikendada Iraagi palve saamisel ja vägede staatuslepingu sõlmimisel või ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni vastuvõtmisel Eesti kaitseväe missiooni Iraagis järgmise aasta lõpuni.

Eesti kaitsevägi osaleb operatsioonil Iraagi Vabadus alates 2003. aasta juunist.

Kõnelused staatusleppe sõlmimiseks Eesti ja Iraagi vahel algasid kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles