Julgeolekuolukord ESTPLA vastutusalas paranes pidevalt

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTPLA-17 jõudis 21. detsembril Iraagist tagasi koju.
ESTPLA-17 jõudis 21. detsembril Iraagist tagasi koju. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Kaitsejõudude peastaabi ülema kolonel Neeme Väli sõnul läks julgeolekuolukord ESTPLA-17 vastutusalas Taji ümbruses kogu aeg aina paremaks.

Täna, 21. detsembri õhtul võttis kaitsejõudude peastaabi ülem kolonel Neeme Väli Tallinna Lennujaamas vastu pooleaastaselt operatsioonilt Iraagis koju jõudnud jalaväerühma ESTPLA-17, vahendas peastaabi pressiesindaja.

„«Teie raske teenistus Iraagis on selleks korraks läbi. Te teenisite Eestit auga, vapralt ja ennastsalgavalt,» ütles kaitsejõudude peastaabi ülem kolonel Neeme Väli.

«Tänan teid panuse eest Eesti julgeolekusse,» lisas ta.

Kolonel Väli sõnul ei ole täna selge millal ja kas üldse sõidab Iraaki ESTPLA-18 ning mis saab edasi Iraagi missioonist. Kolonel Väli kinnitas, et Eesti sõdurid ei ole valanud oma verd ja higi Iraagis asjata.

«Kõik Eesti jalaväerühmad ESTPLAd on teeninud eeskujulikult ja täitnud oma kohust au ja suure pühendumisega ning ennast ületades,» rõhutas kolonel.

Iraagist saabunud rühma oli tervitama tulnud ka USA saatkonna ajutine asjur Karen B. Decker, kelle sõnul on USA tänulik Eestile panuse eest maailma julgeolekusse ning Eesti peab uhke olema oma sõdurite üle kes on võidelnud ameeriklaste relvavendadena vapralt külg-külje kõrval.

„«Tänan kõiki sõdurite peresid toetuse eest. Ilma koduse toetuse ja mõistmiseta ei suuda ükski sõdur olla lahinguväljal enesekindel ja tugev.” Teie mehed ja pojad on sõdurid selle sõna kõige paremas tähenduses,» ütles Väli.

Kaitsejõudude peastaabi ülem andis eeskujuliku ja kohusetundliku teenistusega välisoperatsioonil silma paistnud ESTPLA-17 võitlejatele üle teenetemärgid. Kaitseväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest said rühmaülem leitnant Raul Kadaste ja rühmvanem vanemveebel Rain Pööra.

Kahte kaitseväelast autasustas kaitseväe juhataja kaitseväe teenetemärgiga, kolme kaitseväe eriteenete ristiga ning kaheksa ESTPLA-17 võitlejat said kaitseväe eeskujuliku teenistuse risti. Maaväe ülem andis oma käskkirjaga 19 kaitseväelasele hinnalise kingituse.

Rühmaülem leitnant Raul Kadaste on oma üksuse teenistusega rahul, „Kõike, mis neile meestele ja naistele oli õpetatud, leidis kohapeal ka rakendust,“ ütle leitnant Kadaste. „Täpselt sama koosseisuga olen ma valmis ka edaspidi missioonile minema.“

Pea kuue teenistuskuu jooksul viis ESTPLA-17 läbi üle seitsmekümne patrull- ja läbiotsimisoperatsiooni, sealhulgas koos Iraagi armee ja politsei üksustega. Rühm konfiskeeris käsitulirelvi ja isevalmistatud lõhkekehade tegemiseks vajalikke komponente.

Ameerika ühendriikide Rahvusvahelise Bagdadi Diviisi 2. jalaväebrigaadi 2-14 pataljoni juhtkond andis eelmisel nädalavahetusel Taji sõjaväebaasis korraldatud tseremoonial Eesti jalaväerühma ESTPLA-17 sõduritele õiguse kanda kuldseid ratsaväekannuseid.

Kannuste traditsiooniga tunnustavad USA ratsaväelased neid sõdureid, kes on teeninud ratsaväeüksuste koosseisus eeskujulikult ning pühendumusega.

Kuldsete kannuste kandmise õigus antakse traditsiooniliselt ainult neile sõduritele, kes on teeninud selle välja kas pikaajalise eeskujuliku teenistusega või osalemisega sõjalises operatsioonis.

Kannuste kandmise õigus tähendab ratsaväelaste ehk eliitsõdurite hulka arvamist.

34-liikmeline kergejalaväerühm oli ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrulle, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet.

Eesti kaitseväelased viisid läbi operatsioone koostöös Ameerika Ühendriikide üksuste ning Iraagi julgeolekujõududega. ESTPLA-17 oli liidendatud USA Rahvusvahelise Bagdadi diviisi 2. jalaväebrigaadi soomusjalaväepataljoni 2-14 koosseisu.

2-14 pataljon on USA alaliselt Havail paikneva 25. diviisi koosseisust Iraaki saadetud ratsaväepataljon.

Ratsaväe väeosad on USA armees suure tulejõu, kõrge soomuskaitse ja hea manöövervõiimega üksused, mida kasutatakse peamiselt ründeoperatsioonideks. Eesti osaleb operatsioonil Iraagi Vabadus alates 2003. aasta juunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles