Züleyxa Izmailova: Tallinn peaks maksustama ka kruiisituriste (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaev Tallinna sadamas.
Kruiisilaev Tallinna sadamas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Tallinna abilinnapea ja erakonna Eestimaa Rohelised esinaine Züleyxa Izmailova toetab keskerakondlasest linnavolikogu esimehe Mihhail Kõlvarti ideed maksustada Tallinnas ööbivaid turiste, kuid lisaks majutusasutustes peatujatele peaks maksu koguma ka kruiisituristidelt.

«Rohelised pooldavad sellist liiki maksulaekumist. Maksustama peaks nii majutusasutustes peatuvaid turiste kui ka kruiisituriste. Antud maksust võib linnakassasse julgelt planeerida enam kui kolme miljoni suurust tulu. Saadud tulu peaks minema keskkonnakoormust kompenseerivatesse meetmetesse ja Tallinna haljasalade arendamisse,» ütles Züleyxa Izmailova BNS-ile.

«Kuivõrd turistid liiguvad peamiselt kesklinnas ja tänavapildis on ikka veel puudu mugavatest jäätmete sorteerimiseks mõeldud kogumiskonteineritest, võiks laekuvat maksu just selle süsteemi loomisesse ja ülalpidamisse suunata. Ka avalikke joogivee kraane oleks linnapilti juurde vaja,» märkis abilinnapea.

«Kuna puhas joogivesi tuleb meil otse kraanist, on pudelivee tarbimine mõttetu väärtuslike ressursside kulutamine ja tekitab palju plastjäätmeid, panustaksime avalike veekraanidega ka jäätmetekke vähendamisse. Võrdluseks, pudel joogivett maksab juba praegu enam kui 1 eurot. Kauni haljastusega linnaruum rõõmustab kindlasti linna püsielanikke ja jätab meeldivama mulje külalistele,» ütles Izmailova.

Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimehe Mihhail Kõlvarti hinnangul peaks Tallinn kaaluma pealinna saabuvatele turistidele näiteks linnas viibitud ööde eest maksu kehtestamist, see võiks tema sõnul isegi väikese maksusumma korral tuua linnakassasse mitu lisamiljonit.

«Selleks, et Tallinn oleks rahvusvaheliselt tuntud ning atraktiivne puhke- ja konverentsiturismi sihtkoht investeerib linn pidevalt nii linnakeskkonda, mida kasutavad turistid, kui ka turismiturundusse. Samuti toetab Tallinna linn ulatuslikult erinevaid rahvusvahelisi kultuuri- ja spordisündmusi, mis toovad Eestisse hulgaliselt väliskülalisi,» vahendas linnavolikogu pressiteenistus Kõlvarti kõnet volikogu sügishooaja avaistungil.

Kõlvarti sõnul peaks turistimaks olema optimaalne, jäädes pea märkamatuks turisti rahakotile, aga samas tuues linnale vajalikku tulu. «Isegi kui kehtestame 1-eurose turistimaksu ühe öö eest majutusasutuses, annab see linnale täiendavat tulu kuni 2,8 miljonit eurot aastas,» rääkis linnavolikogu esimees.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles