Mitmed Saaremaa militaarobjektid võetakse kaitse alla

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Teise maailmasõja ajast pärit padrunid. Foto ei ole seotud Tartumaa sündmustega.
Pildil on Teise maailmasõja ajast pärit padrunid. Foto ei ole seotud Tartumaa sündmustega. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Muinsuskaitse võtab ajaloomälestisena kaitse alla kümme Saaremaal asuvat I ja II maailmasõjast pärinevat militaarobjekti, et tagada objektide säilimine ja takistada nende lõhkumist.


Muinsuskaitseameti peainspektorite osakonna juhataja kt Ilme Mäesalu ütles Oma Saarele, et Saaremaa enam kui sajast militaarobjektist võetakse lähikuudel kaitse alla rajatised, mis on paremini säilinud ja kus on suurem külastatavus.

Seni pole Saaremaal kaitse all ühtegi militaarobjekti.

Ilme Mäesalu sõnul on eriti uhked Ninasel suhteliselt kõrvuti asuvad I ja II maailmasõjast pärit rannakaitsepatareid, millest üks paikneb rannas ja teine metsa sees.

«Väga hea, kui Ninasele saaks välja arendada militaarturismi raja, millega on võimalik sõjaajaloo huvilisi Saaremaale meelitada,» rääkis Mäesalu.

Endisi sõjaväeehitisi inspekteerinud Saaremaa Muuseumi direktori Endel Püüa hinnangul sobib militaarturismi arendada ka Sõrve säärel, kus asub enamik militaarobjekte.

Püüa sõnul saaksid ka maaomanikud oma maal asuva sõjalise ehitise või rajatise muuta turismiobjektiks ning selleks on võimalik taotleda ka toetusi.

Peamiselt on kaitse alla võetavad objektid Teisest maailmasõjast, osad aga ka nõukogude ajast ja Esimesest maailmasõjast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles