Maardus leidis kraavi kaevanud kopajuht granaadi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maardus leiti maapõuest granaat.
Maardus leiti maapõuest granaat. Foto: kaader Reporter.ee videost

Päästeamet sai täna päeval väljakutse Harjumaale Maardu linna, kus kaevetööde käigus tuli maapõuest lagedale deformeerunud granaat.

Kreegipuu puiestel kraavi kaevanud kopajuht märkas ühel hetkel mulla seest välja paistvat granaati. Ehmunud töömees eemaldus leiukohast ja kutsus päästjad, vahendab Reporter.ee.

Kiiresti kohale jõudnud pommigrupi eksperdid selgitasid välja, et tegemist on vene päritolu lõhkemata lahingugranaadiga. Kuna see paiknes elumajade vahel, toodi kohale ka spetsiaalne pommikonteiner.

Põhja-Eesti päästekeskuse pommirühma juht Raido Taalmann ütles, et granaat oli tugevalt deformeerunud, kuid pommikonteinerit kasutades õnnestus seda siiski turvaliselt  liigutada ja transportida. «Et kui toimub plahvatus, on ümbert kõik kaitstud,» ütles ta.

Kuna granaadi transportimine nõuab rahulikku ja vaikset liikumist, tuli pommigruppi eskortima politsei.

Taalmanni sõnul on Eestis veel hulgaliselt Teise maailmasõja aegseid lõhkekehi ning riigis ei leidu kohta, kust neid leitud poleks. «Neid on hästi palju igal pool,» kinnitas ta.

Lõhkekeha leides tuleb helistada telefonil 112, mispeale spetsialistid selle minema viivad või kahjutuks teevad, ise leidu aga puudutada ei maksa, rõhutas Taalmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles