Metlev palus Venemaa suursaadikul Krasnojarski koolipoissi kaitsta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits/Postimees

Noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse liige Sergei Metlev saatis Venemaa suursaadikule Juri Merzljakovile avaliku kirja, kus palus kaitsta Krasnojarski teisitimõtlejast koolipoissi, keda tema poliitiliste veendumuste pärast kiusavad taga kooliadministratsioon ja kohalik võim.

«Tean oma kogemuse kaudu, kuivõrd tugevat survet võivad avaldada õpetajad ning kõige erinevamad ametiisikud õpilasele seoses tema kodanikupositsiooni avaliku väljendamisega,» kirjutas Metlev. «Kui mina olin 17-aastane, siis ka mulle püüti selgeks teha, et ma ei ole piisavalt küps, et oma arvamust omada, nii nagu praegu õpetajad ja Krasnojarski kohalik poliitiline juhtkond seda seletavad Matvei Tsivinjukile.»

15-aastane Tsivinjuk sai üle Venemaa tuntuks tänu sellele, et ta rikkus ära oma koolis ülesriputatud võimupartei Ühtne Venemaa valimisplakati ja sai selle eest direktorilt noomida. Nooruk põhjendas oma tegevust sellega, et seadus keelab poliitilise agitatsiooni koolis, aga koolijuht andis mõista, et seadused ei ole riigis kõige olulisemad.

Tsivinjuk salvestas kogu vestluse videole ja avaldas selle Youtube'is, kus see sai kiiresti ülipopulaarseks. Krasnojarski krai asekuberner Sergei Ponomarenko nimetas Tsivinjuki kodanikupositsiooni eest alatuks ja kirjutas oma Facebooki kontol, et Nõukogude ajal poleks keegi julgenud midagi sarnast teha kompartei juhtide portreedega, kuna selle eest oleks järgnenud kiire ja karm karistus.

Koolidirektor Aleksandra Pronina ähvardas Tsivinjuki politseiga ja ütles, et too võib Lenini saatust jagada ning koolipingist otse vanglasse sattuda.

Metlev pöördus Juri Merzljakovi poole, kui Vene Föderatsiooni ametliku esindaja poole, ja kutsus üles Vene valitsust ning Krasnojarski krai võime mõistma hukka hirmutamiskampaania Matvei Tsivinjuki suhtes. Ühtlasi taunib Metlev igasuguse surve avaldamist vabalt mõtlevatele õpilastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles