Üle 51-aastased toetavad Keskerakonda, nooremad Reformierakonda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Üle 51-aastaste Eesti kodanike seas on kõige suurem toetus Keskerakonnale, nooremad toetavad Reformierakonda, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

51-aastaste ja vanematest kodanikest toetas novembris Keskerakonda umbes 27 protsenti, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) umbes 26 protsenti, Reformierakonda umbes 23 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) umbes 14 protsenti. Nii Erakonna Eestimaa Rohelised kui ka Rahvaliidu toetus oli novembris selles vanuserühmas kolme protsendi piirimail.

35-50-aastaste kodanike seas oli novembris kõige rohkem Reformierakonna toetajaid - umbes 31 protsenti. Järgnevad umbes 24-protsendilise toetusega SDE, umbes 21-protsendilise toetusega Keskerakonda ja umbes 16-protsendilise toetusega IRL. Rohelisi toetas novembris sellest vanuserühmast umbes neli ja Rahvaliitu umbes üks protsent.

Alla 35-aastaste valimisõiguslike kodanike seas on suur edumaa Reformierakonnal, mida toetas novembris umbes 38 protsenti sellesse vanuserühma kuuluvatest inimestest. Keskerakonda toetas umbes 18, SDEd umbes 17 ja IRLi umbes 16 protsenti alla 35-aastastest. Toetus rohelistele on selles vanuserühmas umbes neli ja Rahvaliidule umbes kolm protsenti.

Kokku küsitles TNS Emor 26. oktoobrist 16. novembrini 794 valimisealist kodanikku. Novembris oli «ei oska öelda» vastanute osakaal 30 protsenti.

Värske uuringu tabeljaotustes on erakondade toetusprotsendid arvutatud ainult nende vastanute põhjal, kelle vastustest ilmneb erakondlik eelistus - seega «ei oska öelda» vastanute protsent on elimineeritud. Selline uuringuandmete näitamisviis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega ja võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleksid toimunud uuringu küsitlusperioodil ja samade kandidaatide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles