Asendusteenistuse valinud hakkavad teenima 4350 krooni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relva kandmise asemel eelistavad mõned noormehed asendusteenistust.
Relva kandmise asemel eelistavad mõned noormehed asendusteenistust. Foto: Corbis / Scanpix

Püssi alla minemise asemel asendusteenistuse valinud noormehed hakkavad saama alampalga suurust toetust sõltumata nende töökohast ja tööst.

Uue määruse kohaselt maksab kaitseressursside amet asendusteenistuslasele igakuist toetust tema teenistuskohta saabumise päevast alates ning toetuse suuruseks on valitsuse poolt määratud alampalk, selgub kooskõlastusringile saadetud eelnõu seletuskirjast. Praegu on riikliku palga alammäär 4350 krooni.

Selle summa suuruse arvestamisel on lähtutud ajateenijale makstavast toetusest ning asjaolust, et riik ei hüvita asendusteenistuslastele majutus- ning toitlustuskulusid. Toetust ei maksta aja eest, mil asendusteenistuslane puudus omavoliliselt asendusteenistusest või viibis haiguslehel.

Seni kehtinud korra kohaselt maksis asendusteenistuslasele töötasu tema tööandjaks olnud asutus. Kuna asutuste palgatasemed olid erinevad, tekkis olukord, kus nende palgavahed muutusid suureks.

Praegu on kaitseressursside ameti menetluses üle 70 avalduse ajateenistuskohustuse täitmiseks asendusteenistuses.

Suurem osa neist avaldusest on esitatud juba riigikaitseosakondade ajal. Hinnanguliselt tuleb avaldusi aastas juurde 10 ning 2008. aasta teiseks pooleks oli asendusteenistust alustanud ligikaudu 10 kutsealust.

Kaitseressursside ameti hinnangul on reaalne, et ühe aasta jooksul asub asendusteenistusse umbes 40 kutsealust.

Samal teemal loe ka «Sõjaväele asendusteenistust eelistanud hakkavad riigilt palka saama».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles