Rein Lang: pooli valimiseelsetest ideedest ei peaks ajakirjandus kajastama (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Toomas Huik

Pooli poliitikute valimiseelsetest ideedest ei peaks ajakirjandus kajastama ja rahvas ei kaotaks sellest midagi, ütles reformierakondlane ja konsultant Rein Lang esmaspäeval raadio Kuku saates «Olukorrast ajakirjanduses».

«Kui umbes 50 protsenti seni eelolevate valimiste kampaania käigus avaldatud kõikvõimalikest huvitavatest ideedest oleks jäänud ajakirjanduses kajastamata, siis rahvas ei oleks mitte millestki ilma jäänud,» rääkis Lang. «Umbes 50 protsenti on täielik soga, mida vastutustundlik ajakirjandus ei peaks üldse kajastama. Ajakirjandus ei peaks andma leheruumi, raadioeetrit ja tele-eetrit tüüpidele, kellel mitte midagi öelda ei ole,» lisas ta.

Langi sõnul pani selle süsteemi kõige paremini enda kasuks tööle praegune Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. «Ta rääkis ükskõik milliseid lollusi, aga ta teadis ka ette, et need lollused ärritavad ajakirjandust ja nad igal juhul tiražeerivad seda. Donald Trump ei oleks president, kui Ameerika ajakirjandus ei oleks täiesti vastutustundetult kogu seda jama tiražeerinud,» märkis Lang.

Langi sõnul võib suure osa poliitikutest liigitada ühel või teisel moel populistideks, kelle ainus eesmärk on tõmmata endale tähelepanu ja saada niimoodi valijatelt hääli.

«Nende jaoks ei ole oluline mingi programmi elluviimine, nende jaoks on märksa olulisem istuda parlamendis, joosta kaamera ette ja midagi rääkida ning saada selle eest üsna kõrget palka,» sõnas Lang. «Igasugune konflikt toob tähelepanu ja kui konflikt on räige, siis võib olla kindel, et meedia korjab selle üles. Kui keegi soovib oma kauni füsionoomia saada õhtustesse teleuudistesse kõikidel kanalitel, siis valmistage meeter korda meeter plakat, kirjutage sellele mingi roppus – näiteks «Jüri Ratas on...» – pange see suusakepi otsa ja minge Stenbocki maja ette neljapäeva ennelõunal või ka pealelõunal, kui toimuvad valitsuse istungid. Enne andke kõigile telejaamadele teada, et toimub pikett, ja te võite 90-protsendilise tõenäosusega olla kindel, et olete oma kauni näo ja selle plakatiga õhtul teleuudistes,» rääkis Lang raadiosaates.

Tema sõnul lasub ajakirjandusel kohustus teha valikuid sündmustest, mida kajastada ja mida mitte ning ettevõtmistest ja seisukohtadest, mida tiražeerida ja mida mitte.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles