Galerii: mis elu ootab vange ees nutitrellide taga (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase aja üks värvikamaid vangide põgenemisi toimus kolme aasta eest, kui kahel kinnipeetaval õnnetus Tallinn kesklinnas asuvast vanglast pageda. Vangla olukord oli toona ja on ka praegu nii hull, et ohtlikke kurjategijaid pealinnas hoida ei saanud ja need saadeti Viru vanglasse, kus trellid ja müürid on märksa kindlamad.

«Ülbe oleks öelda, et keegi kunagi siit ei põgene, aga me oleme teinud kõik võimaliku, et see oleks väga keeruline,» kinnitas Tallinna vangla direktori asetäitja Erkki Osolainen vanglaarhitektuuri viimase sõna järgi ehitatud hoones ringkäiku teha.

Osolaineni sõnul on nii Tartu kui Viru vanglas tehtud katseid kinnisest vanglast põgeneda, kuid tulutult.

Tallinna vangla direktori asetäitja Erkki Osolaineni sõnul vangi ei jää keegi. "Küsimus on, millisena me tahame, et nad vabaneksid," tõdes ta.
Tallinna vangla direktori asetäitja Erkki Osolaineni sõnul vangi ei jää keegi. "Küsimus on, millisena me tahame, et nad vabaneksid," tõdes ta. Foto: Tairo Lutter

Ta rõhutab, et vangla puhul on arhitektuuril väga oluline roll ja viimast uut tüüpi vanglat ehitades on õpitud Tartu ja Viru vangla kogemustest.

Tallinna uues vanglas on kongidel on ees nö nutitrellid, mida tõsi küll, mobiiliga juhtida ei saa.

Trellide kaldenurk piirab vaatevälja väga tõhusalt.
Trellide kaldenurk piirab vaatevälja väga tõhusalt. Foto: Tairo Lutter

Küll aga on nende kaldenurk vastavalt ruumi asukohale selline, et minimeerida kinnipeetavate omavahelist suhtlust. «Hoone on meil ristikujuline, aga trellid on tehtud nii, et välja näeb, aga ei ole võimalik kõrvaltiivas olijatega käemärkide abil suhelda,» selgitas vangla asejuht.

Et tunnelite rägastikus mitte eksida, on seintel kaks värvitriipu. Alumine näitab, kust tullakse, ja ülemine, kuhu minnakse.
Et tunnelite rägastikus mitte eksida, on seintel kaks värvitriipu. Alumine näitab, kust tullakse, ja ülemine, kuhu minnakse. Foto: Tairo Lutter

Vangla ühest servast teise aga saab jalutada sõnaotsese mõttes sussides, sest kogu hoonete vaheline liikumine toimub maa all. «See on järelevalve seisukohast kõige mõistlikum lahendus, kui meil kinnipeetava saatmist ühest majast teise korraldades pole vaja mõelda, kuhu ta võib joosta,» kiitis vangla asejuht uut lahendust.

"Naisi me ei tooda," kinnitab vangla direktori asetäitja Erkki Osolainen naerdes. Tegelikult asub selle ukse taga tootmishoone, kus karistust kandvad naised hakkavad tööl käima.
"Naisi me ei tooda," kinnitab vangla direktori asetäitja Erkki Osolainen naerdes. Tegelikult asub selle ukse taga tootmishoone, kus karistust kandvad naised hakkavad tööl käima. Foto: Tairo Lutter

Osolainen tunnistas, et aeg-ajalt on ühest tunnelist teise kõndides ära eksitud, kuid segadust peaks aitama vältima tunneli seintel olevad värvitriibud. Alumine triip näitab hoonet, kust tuldi, ja ülemine, kuhu teel ollakse.

Tegelikult on vanglaalused tunnelid duubeldatud, et vangid omavahel kokku ei puutuks, ja kahes kõrvuti kulgevas tunnelis liiklemisel kehtib maanteedel tuntud parema käe reegel.

Läbiotsimise ajal tuleb kannipeetaval seista kollase joone taga ja käed panna punastele ringidele.
Läbiotsimise ajal tuleb kannipeetaval seista kollase joone taga ja käed panna punastele ringidele. Foto: Tairo Lutter

Mitmes kohas on vangla koridorides väljas turvaväravad, et minimaliseerida võimalust, kus üks vang annab teisele edasi keelatud esemeid.  «Turvaväravad on otstarbekamad, kui inimesi käsitsi läbi otsida,» selgitas Osolainen.

Tallinna vangla kartser enne ja nüüd (Liugpildi vaatamiseks liiguta noolt)

Kui võrrelda nõukogude võimu algusaastatel ehitatud kunagist vangilaagrit uue vanglaga, siis  võrdlus nagu öö ja päev pole kohane, sest vahe olmetingimuste osas on üüratu.

«Nüüd on vangla korralikult ventileeritud, valgustatud ja soojad ruumid, enam ei sõltu temperatuur sellest, kust tuul puhub,» tõdes Osolainen. Valge on uus vangla tõesti.

Vangla võimla teeb paljud koolid ilmselt kadedaks.
Vangla võimla teeb paljud koolid ilmselt kadedaks. Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Üheski Eesti spordihallis pole nii head valgustust,» tunnistab Postimehe fotograaf, kes on käinud pildistamas sadu võistlusi.

Valged pole mitte ainult vangide päevad, vaid ka ööd, sest pimedas kambris magada ei tohi. «Me peame öösel nägema, mis seal kambris toimub,» põhjendas Osolainen, miks öösel tuleb kinnipeetavatel magada valges.

Just nii valges tuleb kinnipeetavatel magada.
Just nii valges tuleb kinnipeetavatel magada. Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Kui vana vangla ükskord tühjaks kolitakse, siis selle kartserile jooksevad tormi ilmselt kõik õudusfilmide või rollimängude tegijad, sest teist nii jubedat kohta Eestis enam naljalt ei leia.

Tallinna vangla kartser enne ja nüüd (Liugpildi vaatamiseks liiguta noolt)

Uue vangla kartser on põrandaküttega, päevaks võetakse madrats ära.
Uue vangla kartser on põrandaküttega, päevaks võetakse madrats ära. Foto: Tairo Lutter

Lisaks täismõõtmetega spordisaalile on vanglas ka välikorvpalliplats ja jalgpalliväljak. Jõusaali aga saavad kasutada vaid töötajad, vangid jäid selle võimaluseta kümmekond aastat tagasi.  «Sportimine on iseenesest kasulik, aga seda saab teha valikuliselt. Võitluskunste pole mõtet vanglas harrastada,» tõdes asejuht.

Lukustatud kamber Tallinna vanglas.
Lukustatud kamber Tallinna vanglas. Foto: Tairo Lutter

Ühes eluosakonnas on 21 kahekohalist kambrit ja päeviti on nende uksed lahti. Ühisruumis on teler, mis näitab valitud kanaleid. Kes valib muusika ehk telekanali, tuleb kinnipeetavatel endil kindlaks teha. «Samamoodi nagu koduski, kui tekib vaidlus,» lisas Osolainen.

21 kambri ühine eluosa.
21 kambri ühine eluosa. Foto: Tairo Lutter
Vangivalvuritel on võimalik oma ruumist hoida silma peal mitmel eluosal, aga ka kaameratega varustatud kambritel.
Vangivalvuritel on võimalik oma ruumist hoida silma peal mitmel eluosal, aga ka kaameratega varustatud kambritel. Foto: Tairo Lutter

Jalutusalad on vangla katusel, kuid miljonivaadet Tallinna lahele kinnipeetavad ei näe, sest müür on ees. «Nemad näevad vaid lennukeid, kui sedagi,» tõdes Osolainen.

Valvuritel on võimalik ülevalt jälgida, mis toimub jalutuskäigu ajal.
Valvuritel on võimalik ülevalt jälgida, mis toimub jalutuskäigu ajal. Foto: Tairo Lutter
Katusel asuvas jalutusalas näeb vaid pisut taevast, ei muud.
Katusel asuvas jalutusalas näeb vaid pisut taevast, ei muud. Foto: Tairo Lutter

Raske on vast ühe vangla kohta öelda lastesõbralik, aga just selliseks on uut vanglat püütud teha. Et oma ema või isaga kohtumist oodates aeg kiiremini mööduks, on ooteruumis olemas väike mängunurk koos leludega.

Ema-isaga kohtumist oodates saavad lapsed mängida mängunurgas.
Ema-isaga kohtumist oodates saavad lapsed mängida mängunurgas. Foto: Tairo Lutter

Kui seni sai lühiajalise kohtumise jooksul lähedasega suhelda vaid läbi klaasi, siis uues vanglas on selleks eraldi ruumid. «Isegi, kui siia tuleb üks laps, siis on see investeering mõistlik, sest positiivsed kontaktid aitavad inimesel ühiskonda naasta,» on Osolainen veendunud. 

Kui seni tuli lühiajalise kohtumisel rääkida läbi klaasi ja telefoni vahendusel, siis uues vanglas on loodud võimalus kohtuda silmast silma. Ennekõike on see ruum mõeldud lastega peredele lühiajaliseks kohtumiseks.
Kui seni tuli lühiajalise kohtumisel rääkida läbi klaasi ja telefoni vahendusel, siis uues vanglas on loodud võimalus kohtuda silmast silma. Ennekõike on see ruum mõeldud lastega peredele lühiajaliseks kohtumiseks. Foto: Tairo Lutter

Uue Tallinna vangla hoonete pindala on üle 60 000 ruutmeetrit, vanglakompleksi kuuluvad toitlustus- ja koolihoone, kabel, spordiplokk ning tööstushoone. Eluhoonetes on 512 kambrit mees- ja 92 kambrit naisvangidele. Igas kambris saab hoida kuni kahte inimest. Tallinna vanglasse kolitakse kõik naisvangi, keda on u sada. Kokku on Eesti vanglates 2613 kinnipeetavat.

Tallinna vangla kolib uutesse majadesse detsembrikuu jooksul. Kolimise järel suletakse Magasini tänaval asuvad vanglahooned ning Maardus asuv avavangla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles