Valitsus kiidab heaks tubakatoodetele jälgitavussüsteemi lisamise (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakk.
Suitsupakk. Foto: Kristjan Teedema

Valitsus plaanib neljapäevasel istungil heaks kiita tubakaseaduse muudatused, mille alusel hakatakse tuleva aasta maist rakendama üle-Euroopalist tubakatoodete tuvastamise ja jälgimise süsteemi. 

Antud muudatusega võetakse üle Euroopa Parlamendi ja nõukogu tubakadirektiivi kaks artiklit, mille eesmärgiks on piirata salasigarettide levikut, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. 

Seaduse kohaselt kehtestatakse tubakatoodete müügipakenditele jälgitavussüsteem, mis tähendab, et iga turustamisahelas osalev ettevõtja, alates tootjast kuni ettevõtjani enne esimest jaemüügiettevõtet, registreerib kõik tema valdusesse jõudnud pakendid ning kogu nende edasise teekonna.

Registreerimine võimaldab kordumatu tunnuse abil tuvastada iga tubakatoote müügipakendi tegeliku veoteekonna ning teabe kõikide tubakatoodetega teostatud tehingute kohta.

Jälgitavussüsteemist andmete saamiseks sõlmivad tubakatootjad ja importijad toodetega seotud andmete majutamiseks andmetalletuslepingud. Andmetele juurdepääs on oluline ja peab olema tagatud andmetest huvitatud asutusele, kelleks on Eestis maksu- ja tolliamet ning Euroopa Komisjonile.

Tuvastamise- ja jälgimissüsteemi ühe osana võetakse tubakatoodete müügipakendil kasutusele ka tubakatoote autentsuse kontrollimist lihtsustav turvaelement.

Eestis kasutusel olev maksumärk vastab Euroopa Liidu (EL) õigusakti nõuetele, mistõttu on otsustatud võtta turvaelemendina kasutusele maksumärk, mis on ühtlasi tubakatoote tootjale ja importijale kõige mugavam lahendus.

Juhtudel, kui tootele maksumärki ei paigaldata, näiteks duty-free kauplustes, tuleb tootele paigaldada tootja turvaelement. Selle töötab välja tubakatoote tootja või importija, arvestades seaduse ja EL-i õigusakti nõudeid.

Tubakaseaduse ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi muudatuse kohaselt kohaldatakse jälgitavussüsteemi, registreerimiskohustust ja turvaelemente käsitlevaid sätteid sigarettidele ja isevalmistatavate sigarettide tubakale alates 2019. aasta 20. maist ning muudele tubakatoodetele, sigarettidele ja isevalmistatavate sigarettide tubakale alates 2024. aasta 20. maist. 

Sigaretid ja isevalmistatavate sigarettide tubakas, mis toodeti liidus või mida imporditi liitu enne tuleva aasta 20. maid ja mida ei ole tarbijapakendi tasandil kordumatu tunnusega märgistatud, võivad jääda 2020. aasta 20. maini vabasse ringlusesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles