Mis on ohtlikud jäätmed ning kuidas nendest lahti saada?

Keskkonnaministeerium
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Keskkonnaministeerium

Iga inimene saab ise väga palju ära teha, et tema majapidamine oleks ohtlikest jäätmetest puhas. Kuid, mis need ohtlikud jäätmed, siis õigupoolest on ning miks nendest peab õigel viisil lahti saama?

Ohtlikud jäätmed on jäätmed, mis oma kahjuliku toime tõttu võivad olla ohtlikud tervisele, varale või keskkonnale. Ohtlike ainete pakendid ei ole tühjana ohtlikud, aga kui pakendisse on jäänud küllalt palju ohtlikku ainet ja seda ei ole võimalik või ei soovita enam kasutada, siis tuleb see koos pakendiga viia ohtlike jäätmete kogumispunkti või jäätmejaama.

Tavaliselt kodumajapidamises tekkivad ohtlikud jäätmed on:

  • aegunud ravimid
  • elavhõbeda kraadiklaasid
  • kodukemikaalid (torupuhastusvahendid, küünelaki eemaldid, juukselakid, õhuvärskendid jms)
  • vanaõli, õlised kaltsud, õlifiltrid
  • värvi-, laki-, liimi- ja lahustijäägid
  • väetised ja pestitsiidid
  • rotimürk jm biotsiidid
  • kompaktlambid (ehk säästupirnid), päevavalguslambid
  • patareid ja akud

Vanaõli ei tohi põletada!

Ohtlike jäätmete põletamine on väärtegu, mille eest võib määrata rahalise karistuse eraisikule kuni 1200 eurot, ettevõttele kuni 3200 eurot. Vanaõlisid põletatakse sageli rahalise kokkuhoiu nimel ja sageli ka teadmatusest, näiteks garaaži või töökoja soojendamiseks. Keelatud on ka vanaõli segamine teiste ohtlike jäätmetega või kütusega.

Uuringu kohaselt võivad vanaõli ebatäielikul põlemisel juhuslikes kolletes tekkida heitgaasides äärmiselt ohtlikud orgaanilised ühendid, nagu mitmesugused polüaromaatsed süsivesinikud, muud kantserogeensed ained ja tahm. Kloori olemasolul vanaõli või selle segude koosseisus pole välistatud ka dioksiinide teke.

Kahjuks on ka ettevõtjate hulgas levinud väärarusaam, et vanaõli võib anda eraisikutele kütmiseks. Mitmed ettevõtted on olnud üllatunud, kuuldes, et vanaõli on ohtlik jääde, mis tuleb üle anda vastavat jäätmeluba ja ohtlike jäätmete käitluslitsentsi omavale isikule. Põhjendusena tuuakse välja peamiselt asjaolu, et kui poes või internetis müüakse soovijatele vanaõli katlaid, siis järelikult tohib vanaõli põletada.

Kuhu ohtlikud jäätmed viia?

Ohtlikud jäätmed tuleb viia ohtlike jäätmete kogumiskonteinerisse, anda üle ohtlike jäätmete kogumisringi käigus või anda üle ohtlike jäätmete käitlusluba omavale ettevõttele. Ettevõtjad, kellele on väljastatud ohtlike jäätmete käitluslitsents, leiad Keskkonnaameti e-teenuste portaalist. Kogumisringide kohta saab täpsemat informatsiooni kohaliku omavalitsuse veebilehelt või telefoni teel.

Vaata lehelt kuhuviia.ee, kus on kõige lähem koht jäätmete äraandmiseks ning tutvu ka jäätmete sortimisõpetusega.

Copy
Tagasi üles