Endine asekantsler avab suu: haridus- ja teadusministeeriumis on väga tõsine juhtimisprobleem (19)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak.
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusministeeriumist on lahkunud suur osa tippjuhtkonda ja lahkumise põhjusena vaadatakse otsa ministeeriumi kantslerile Tea Varrakule. Minister Mailis Reps Varraku reljeefses juhtimisstiilis probleemi ei näe, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Ainsana on lahkunud töötajatest nõus oma nimega rääkima endine asekantsler Madis Lepajõe, kelle sõnul on haridus- ja teadusministeeriumis väga tõsine juhtimisprobleem.

«Üldiselt öeldakse, et parim organisatsioon on see, kus kaadrivoolavus aastas kõiki põhjuseid kokku võttes on kuskil 5-7, mõni ütleb kuni 10 protsenti. Kui see on üle 15-20 protsendi, siis ilmselgelt on tegemist väga tõsise probleemiga. Selleks peavad olema väga tõsised põhjused ja nagu ma olen kuulnud, siis üks nendest põhjustest on kindlasti kantsler,» märkis Lepajõe. Viimase aasta jooksul on oma töö jätnud üheksa osakonnajuhatajat 21st. 

Postimees kirjutas juba mais, kuidas haridusministeeriumis on suur kaadrivoolavus, ja seda just peamiselt kantsler Varraku jõulise stiili tõttu. Erimeelsusi tekitas ka osakondade kolimine Tartust Tallinna. Sisuliselt pandi seni Tartus töötanud Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna töötajad fakti ette: kolida Tallinna või otsida uus töökoht. 

«Haridusministeerium vajas muutusi ja olen väga seda meelt, et igal juhil on õigus moodustada oma meeskond. Kuid see peab toimuma korrektselt ja nii, et see ei kahjusta organisatsiooni,» ütles aastaid ministeeriumi õpetajaosakonda juhtinud, kuid asutusest lahkunud Kristi Mikiver toona Postimehele. «Tea (Varrak – toim) on väga hea protsesside juht, kuid inimeste ligi ei tohiks teda lasta. Sellest ongi kultuurikonflikt tekkinud,» lisas ta.

Pärast Postimehe artiklit saatis minister Mailis Reps ministeeriumite töötajatele kirja, milles lubas kriitilistele signaalidele tähelepanu pöörata.

Varraku tõi ministeeriumisse keskerakondlasest haridus- ja teadusminister Mailis Reps, kes ütles toona, et uue kantsleri suur tugevus on tema pikaajaline juhtimiskogemus avalikus sektoris. Varrak oli neli aastat töötanud Tallinna Tehnikaülikooli prorektorina ja aastatel 2006–2011 rahandusministeeriumi kantslerina.

Loe lisaks:

Elektrit täis aasta haridusministeeriumis

Ministeeriumi uuest pressiesindajast sai kantsleri mainekorraldaja

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles