Tarand ootab EKRE juhtidelt vabandamist või läheb kohtusse (48)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 26.11.2018
EKRE meeleavaldus Riigikogu ees. Meeleavaldusel tungiti kallale eroparlamendisaadik Indrek Tarandile.
Tallinn, 26.11.2018 EKRE meeleavaldus Riigikogu ees. Meeleavaldusel tungiti kallale eroparlamendisaadik Indrek Tarandile. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) nimekirjas riigikokku kandideeriv Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand esitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtliikmetele nõude nende poolt esitatud valeväited tagasi võtta ja temalt vabandust paluda.

«Olles kurvastusega märganud, et juba 26. novembril 2018 alguse saanud avalik valeandmete ja laimu esitamine väljapaistvate EKRE poliitikute poolt minu suhtes on jätkuv ja süsteemne, pean oma õiguste kaitseks ja tõe jaluleseadmiseks tegutsema,» teatas Tarand esmaspäeval meediale saadetud avalduses.

«Olen otsustanud pakkuda EKRE liikmetele – Martin Helmele, Urmas Espenbergile, Jaak Madisonile ja Henn Põlluaasale – võimalust asjade tsiviliseeritud ja korrektseks klaarimiseks. Võimalust ebaõigete faktide ja ebaterve laimu levitamise eest vabandust paluda. Tehes seda kõigi reeglite kohaselt samadest kõnetoolidest ja samades meediaväljaannetes, kus nad omi valesid avaldasid. Kui minu seatud tähtajaks on viisipärased vabandused esitatud, võtan need vastu ja loen loo lõpetatuks,» lisas Tarand.

Oma nõudmise täitmise tähtajaks seadis Tarand viis päeva. «Ütleme, et nädalavahetuseks võiks see asi olla ära klaaritud,» märkis ta BNSile ning täpsustas hiljem, et peab silmas 26. jaanuari. 

Tarand selgitas, et peab silmas 26. novembril tema löömisega päädinud intsidenti Toompeal peetud EKRE miitingul ning sellele järgnenud EKRE juhtide väiteid, justkui ta oleks olnud alkoholi- või narkojoobes.

«Mu tegevus ei keskendu üksnes minu isikuga seonduvale, vaid lähtub vajadusest vähendada ja ideaalis olematuks muuta vägivalla propageerimine ja laimu levitamine avalikus keskkonnas. Sõnavabadusega kaasneb ka vastutus ja just selles peitub loo moraal!» rõhutas Europarlamendi saadik oma teadaandes.

«Loodan väga, et EKRE liikmed kasutavad minu pakutud võimalust ja me saame koos nendega keskenduda Eesti ühiskondlike ja poliitiliste probleemide demokraatlikule lahendamisele,» lisas ta.

«Minu esindaja, advokaat Maria Mägi Rohtmets on saatnud asjasse puutuvatele isikutele täpsete nõuetega kirjalikud ettepanekud koos tähtajaga ning me jääme ootama sündmuste normaalset kulgemist soovitud tähtajaks,» märkis Tarand. 

Martin Helme: ootame jätkuvalt Tarandi vabandust​

«Indrek Tarandi aktsiooni tuleb ennekõike võtta ühe kustuva poliitiku appikarjena tähelepanu saamiseks,» ütles EKRE fraktsiooni juht Martin Helme.

«Oleme valmis tooma kohtusse kümneid inimesi, kes on valmis tunnistama, kuidas Tarand on aastate jooksul erinevatel üritustel skandaalitsenud ja end laua alla joonud. Ka 26. novembri meeleavaldusel tundsid Tarandit ümbritsenud inimesed alkoholi lõhna. Ta võib väita, et oli kaine, aga me tegime kohe pärast meeleavaldust politseil teabenõude, millest selgus, et protokolli, mis kinnitaks indikaatorvahendi kasutamist Tarandi joobe mõõtmiseks, pole tehtud.»

Helme ütles, et Tarandi nõudega tegeleb edasi advokaat. «Kui Tarand tahab oma europarlamendi hüvitise eest advokaate üleval pidada, siis lasku käia. Me ootame jätkuvalt, et Tarand paluks meilt vabandust 26. novembri meeleavaldusel korraldatud vägivaldse provokatsiooni eest.»

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles