Suur võimalus Eesti tehnoloogiaidufirmadele! Toimub värbamine programmi MIT Enterprise Forum CEE

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MIT Enterprise Forum CEE

Käimas on värbamine programmi MIT Enterprise Forum CEE, maailma parima tehnikakõrgkooli – Bostonis asuva Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (Massachusetts Institute of Technology) sidusettevõttesse. Programmiga liitumist võivad taotleda tehnoloogiaidufirmad 15 Kesk- ja Ida-Euroopa riigist, sh Eestist. Poolas tegutseva Tehnoloogilise Ettevõtluse Fondi teostatavat projekti toetavad juhtivad Poola ja rahvusvahelised ettevõtted. Programmi kvalifitseeruvad iduettevõtted saavad muu hulgas võimaluse sõlmida ärikoostöösidemeid programmi partneritega, rahastuse tegevuse arendamiseks kuni 50 000 euro suuruses summas, samuti võimaluse laieneda Poola ja USA turule. Taotlusi saab esitada kuni 3. märtsini veebilehel www.mitefcee.org.

Programmi eesmärk on toetada Kesk-ja Ida-Euroopa kõige uuenduslikumaid teaduslik-tehnoloogilisi idufirmasid, ühendades nende potentsiaali suurte finants-, kindlustus-, energeetika-, bioteadus- ja Industry 4.0 ettevõtete teadmiste ja ressurssidega, samuti mentorite kogemustega, kes on saavutanud suurejoonelist edu rahvusvahelises äris. Eesti on üks olulisemaid kiirendi huviorbiidis olevaid riike.

- Oleme juba pikemat aega suure huviga jälginud Eesti idufirmade ökosüsteemi. See on riik, kus toimub paljude noorte idufirmade väga dünaamiline areng, mille lahendused võivad osutuda vägagi huvipakkuvaks Poola, Lääne-Euroopa ja USA suurettevõtetele. Meie eesmärk on muu hulgas hõlbustada neil vastastikuse tõhusa koostöö alustamist – ütleb Łukasz Owczarek, Tehnoloogilise Ettevõtluse Sihtasutuse aktseleratsioonijuht, kes on programmi MIT Enterprise Forum CEE korraldaja ja nüüdseks edukalt teostanud juba viis programmi MIT Enterprise Forum Poland etappi.

Meie eesmärk on muu hulgas hõlbustada neil vastastikuse tõhusa koostöö alustamist.

Eesti idufirmadele antakse kasutada meeskond, kes aitab neil arendada tegevust Poolas. Kolme kuu jooksul hakkavad noored idufirmad välja töötama oma ärimudeleid, saavad juurdepääsu programmi partnerite ainulaadsele oskusteabele, tehnilistele ja tehnoloogilistele vahenditele ning tegevuse arendamiseks ette nähtud rahastusele kuni 50 000 euro suuruses summas.

Kesk- ja Ida-Euroopa idufirmad tipus

Programm MIT Enterprise Forum CEE on üleilmse võrgu MIT Enterprise Forum osa, millel on filiaalid paarikümnes USA osariigis, samuti Kreekas, Hispaanias, Iisraelis, Tais, Türgis ja Pakistanis. Poola oli seni ainus Kesk- ja Ida-Euroopa riik, kus teostati idufirmade arendamist MIT Enterprise Forumi märgi all. 15. jaanuarist lisandus sellesse ringi veel neliteist riiki: Eesti, Tšehhi, Slovakkia, Ungari, Austria, Rumeenia, Sloveenia, Horvaatia, Serbia, Bulgaaria, Ukraina, Valgevene, Läti ja Leedu.

- Kesk- ja Ida-Euroopa riigid on praegu üks kuumemaid piirkondi, kui rääkida tehnoloogiaidufirmade arengust ja uuenduslike lahenduste loomisest erinevate tööstusharude jaoks. Muu hulgas ajaloolistel põhjustel ja suurte sotsiaalmajanduslike erinevuste tõttu algas idufirmade ökosüsteemi areng siin hiljem kui teistes maailma osades. Kesk- ja Ida-Euroopa riigid on aga mahajäämust kiiresti tasa tegemas ning praegu võib täheldada ainulaadsete projektide dünaamilist arengut, millel on tohutu potentsiaal äritegevusele sise- ja rahvusvahelistel turgudel – räägib Antoinette Mathews, MIT Enterprise Forum juhataja.

- Suurepärane näide sellest on kasvõi üle 100 start-up'i, mis on läbinud kiirenduse programmis MIT Enterprise Forum Poland. See on tugevdanud meie veendumust, et programmi tasub avada Kesk-ja Ida-Euroopa riikidele – lisab ta.

Poola – värav Euroopasse ja USAsse Eesti tehnoloogiaidufirmade jaoks

MIT Enterprise Forum CEE kiirendus toimub üldetapina ja nelja temaatilise etapina: tervis, Industry 4.0, Energy & Smart Buildings ning Fintech & Insurtech. Idufirmade abistamisel osalevad programmi partnerid on muu hulgas järgmised turugigandid:

  • Adamed – Poola üks suurim ja uuenduslikeim ravimi- ja biotehnoloogiaettevõte, mille tooted on praegu kättesaadavad 65 riigi turul üle kogu maailma;
  • MCX – üks turuliidreid telekommunikatsioonilahenduste projekteerimisel ja juurutamisel ning sihtotstarbeliste integreerimisrakenduste loomisel;
  • PZU – Poola ning Kesk- ja Ida-Euroopa suurim finantsasutus, millel on üle 20 miljoni kliendi;
  • Nationale-Nederlanden – Hollandis tegutsev üks suurimaid kindlustusgruppe, millel on esindused Poolas ja enam kui 50 riigis üle kogu maailma ning mis haldab rohkem kui 60 miljoni kliendi vara.

Projekti kvalifitseeruvatele idufirmadele ei avane mitte üksnes võimalus teha eespool nimetatud ettevõtetega koostööd ja läbida kiirendus William Auleti, Massachusetts Institute of Technology (MIT) professori välja töötatud distsiplineeritud ettevõtluse 24 sammu mudeli kohaselt, vaid ka globaalse võrgustumise võimalus, võimalus konsulteerida juristide, patendivolinike ja müügitreeneritega, samuti võimalus sõlmida ärisuhteid võimalike partnerite ja investoritega.

- Programmiga liituma on oodatud tehnoloogiaidufirmad Eestist ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest, millel on olemas uuenduslikud lahendused, mis on soovitatavalt juba turul järele proovitud, kuid ka alles varases arenguetapis olevad ettevõtted. Meie eesmärk on kiirendada ettevõtete arengut, eelkõige Ameerika Ühendriikides, kus MIT Enterprise Forum CEE-l on tihe ärisidemete võrgustik – lisab Łukasz Owczarek.

Programmi põhipartnerid on: Adamed – ravimi- ja biotehnoloogiaettevõte, mis tekkis Poola teadusmõtte ja patentide baasil, MCX – tugeva spetsialiseerunud ettevõtete rühma selgroog, mille koosseisu kuuluvad muu hulgas telekommunikatsiooni- ja taastuvenergialahendusi pakkuvad ettevõtted.

Tugipartnerid: Cloud Technologies, LINK4, Nationale-Nederlanden, MDI Energia SA, Sollers Consulting ja PZU. Sisupartnerid on: volitatud koolituskeskus Sandler Training – Twarowski & Posmyk, Crido, EU Patent, Extended Tools, Novismo, TaxLab ning Hasik Rheims & Partners. Kiirendust toetavad organisatsioonid on: CMS Law Tax, Poola Teaduse Sihtasutus, Poola innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuste korraldajate ühing (SOOIPP) ning Wrocławi Tehnoloogiapark.

Programmi elluviimist toetab Poola Ettevõtluse Arendamise Agentuuri poolt meetme 2.5 – aruka majanduskasvu tegevuskava „Kiirendusprogrammid" raames Tehnoloogilise Ettevõtluse Sihtasutusele eraldatud toetus.

Lisateave:

Aleksandra Knecht

E-post aknecht@mnhtninc.com

Telefon 602 555 344

www.mitefcee.org

Copy
Tagasi üles