Waldchnep OÜ – ettevõte, mis loob Ida-Virumaal töökohti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Waldchnepi asutaja ja omaniku Aare Pihelgase sõnul sündis firma võrdlemisi juhuslikult, ent praeguseks on tegemist arvestatava tegijaga üsna spetsiifilises valdkonnas ja märkimisväärset on selle firma juures nii mõndagi – Waldchnep OÜ on hea näide sellest, et ettevõte ei pea tingimata tegutsema pealinnas või selle lähiümbruses, et klientidele silma jääda ja edu saavutada.

Asutaja ja omanik Aare Pihelgas töötas pikka aega hotellinduses, olles mõnda aega ka suure hotelli juht, aga kui see tööleping lõppes, tuli leida uusi väljakutseid. Aeg oli parajasti selline, et tippjuhte leidus üksjagu ja uut samaväärset kohta polnudki niivõrd lihtne leida. Pihelgase sõnul soovitas sõber tal tootma hakata elektrimootoreid, ent Pihelgas ei teadnud sellest suurt midagi. „Käisin tehases vaatamas ja mõistsin, et mina ei ole küll see inimene, kes neid tegema hakkab,” meenutas ta. Samas ei kadunud see mõte peast ja ta pani kokku väikse grupi inimesi, kelle saatis Koerusse Konesko tehasesse kuuks ajaks koolitusele. Samal ajal seati sisse tootmispind Vasalemmas.

Juhuslik polnud ainult see, kuidas Pihelgas elektrimootorite tootmise juurde jõudis – ka ettevõtte nimi sündis üsna juhuslikult ja just tänu sellele, et tootmine sai alguse Vasalemmas. Nimelt see koht, kus esialgu hakati mootoreid valmistama, oli vana talukoht, mida kutsuti Waldchnepi taluks. Ettevõtte loojatele hakkas see nimi meeldima ja nüüd elab pika ajalooga nimi juba täiesti oma elu.

Esimesed paar aastat tegutseti Vasalemmas, aga olude sunnil tuli asukohta vahetada. „Kõigil läks nii hästi, et Tallinna ümbruses oli raske tööjõudu leida,” rääkis Pihelgas. Kaaluti Ukrainasse tootmispinna üürimist, ent Pihelgas leidis, et kõigepealt võiks oma vene keele oskust ja sõnavara täiendada Ida-Virumaal. „Esimene mõte oli kolida Jõhvi, aga selgus, et seal pole tööjõudu ega vabu tootmispindu,” sõnas Pihelgas. Seega otsustati uurida, milliseid võimalusi pakub piirilinn Narva.

Waldchnep OÜ büroo- ja tootmishoone Narva tööstuspargis.
Waldchnep OÜ büroo- ja tootmishoone Narva tööstuspargis. Foto: Waldchnep OÜ

Pihelgas meenutas, et esimese asjana sõitis ta Narva ja ostis kohaliku ajalehe, et aru saada, kui palju on seal kandis tööotsijaid. Kuna Narvas oli parajasti selline olukord, et Kreenholmi tekstiilivabrik hakkas inimesi koondama, oli lootust üsna kiirelt töötajaid leida. Waldchnep rentis ruumid Kreenholmi territooriumile. “Põhimõtteliselt oli nii, et inimene astus ühest uksest välja ja teisest sisse,” kirjeldas Pihelgas töötajate värbamist Narvas.

Narvas on Waldchnep toimetanud juba 12 aastat ja mõni aasta tagasi otsustati ehitada Narva tööstusparki oma kontori- ja tootmishoone. Ettevõtte omaniku sõnul tekkis idee ehitada oma tootmishoone natuke enam kui aasta eest. 2017. aasta lõpus osteti Narva kinnistu ja 2018. aasta maikuus algas juba ehitus. Täna rõõmustab Pihelgast see, et hoone on valmis, oodata tuleb vaid kasutusluba. Hoone ehitamisel olid Waldchnepile toeks KredEx ja Swedbank Eesti. Narva linnavalitsus tunnustas 2018. aastal Waldchneppi otsuse eest investeerida loodavasse ja/või loodud ettevõttesse Narva linnas.

Nurgakivi panek OÜ Waldchnep tehasele möödunud aasta suvel.
Nurgakivi panek OÜ Waldchnep tehasele möödunud aasta suvel. Foto: Aare Pihelgas

Pihelgase sõnul sai uue hoone ehituse idee alguse sellest, et nende vanad ruumid Kreenholmi tööstuskompleksis on ettevõtte arengule jalgu jäänud: tootmismahud suurenevad, mistõttu on vaja rohkem ruumi ja töötajaid. Tänu uuele tootmishoonele saavad nad viia kogu tootmise ühte kohta ja pakkuda oma töötajatele ka paremaid töötingimusi. Uus hoone mahutab rohkem töötajaid ja Pihelgas kinnitas, et nad tegelevad pidevalt uute inimeste otsimise ning koolitamisega.

Töötajate leidmisel on Waldchnepile abiks olnud Eesti Töötukassa. Koostöö sai alguse juba 2010. aastal ja Waldchnep on Töötukassale partneriks aktiivsel töövahendusel. Waldchnep kasutab erinevaid Töötukassa poolt pakutavaid programme proovitöö, tööpraktika ja palgatoetuse teenuse pakkumisel. Lisaks sellele on Töötukassa abil palgatud ka vähenenud töövõimega inimesi. 2015. aastal valis Töötukassa Ida-Virumaa osakond Waldchnep OÜ aasta tööandjaks. Kuna valdkond, milles Waldchnep toimetab, on võrdlemisi spetsiifiline, ei saa eeldada, et tänavalt tulnud inimesele oleks amet kohe selge. Pihelgase sõnul ei peagi sellepärast muretsema, sest kõik nende töötajad koolitatakse kohapeal välja.

Aare Pihelgas kinnitas, et ta pole kahetsenud ettevõtte Ida-Virumaale kolimist – pigem on firma tõestuseks, et Ida-Virumaal on võimalik asju ära teha ja igatahes väärib see piirkond arendamist. See on silma jäänud ka riigipeale – kui president Kersti Kaljulaid ajutiselt Narvas töötas, oli Waldchnep üks neist ettevõtetest, mida president külastas.

Kohtumine president Kersti Kaljulaidiga.
Kohtumine president Kersti Kaljulaidiga. Foto: Aare Pihelgas

Waldchnepi seisukohalt on Narva perspektiivne arengupiirkond, kus on võimalik leida tööjõudu, keda koolitada.

Praegu toodab Waldchnep põhiliselt suurte tööstuskraanade mootoreid ning müüb oma toodangu Euroopa Liitu. Kui rääkida suurimatest klientidest, mainis Pihelgas Koneskot, kellega nad on algusest peale koostööd teinud. Eelmisel aastal lisandus klientide hulka ka ABB ja nüüd panustavad nad oluliselt sellele, et ABBga mahtu kasvatada.

Waldchnep OÜ toodab elektrimootoreid, -generaatoreid ja trafosid.
Waldchnep OÜ toodab elektrimootoreid, -generaatoreid ja trafosid. Foto: Aare Pihelgas

Infoboks:

Waldchnep OÜ

• Asutatud: 2004. a

• Omanik: Aare Pihelgas

• Käive (2018): 4,1 miljonit eurot

• Töötajaid: 12

• Tegevusvaldkond: elektrimootorite ja -kilpide tootmine

Kommentaar:

Foto: Jarmo Liiver

Jarmo Liiver

KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

Waldchnep on hea näide sellest, et ettevõtte rajamise idee võib olla juhuslik, ent pühendumise ja vaevaga on võimalik suuri tegusid korda saata. Nende otsus piirilinna kolida lahendas kahtlemata mitu muret korraga – kohalikud said juurde stabiilse tööandja ning ettevõtte laienemine ei ole jäänud tööjõu puudumise taha.

Uue tootmishoone rajamisega Narva tööstusparki tõhustab ettevõte oma tegevust ning loob senisest veelgi nüüdisaegsema töökeskkonna oma töötajatele. Hoone rajamisel kasutati KredExi tööstuslaenu, mida on võimalik kasutada investeeringute kaas-finantseerimiseks. Eelkõige sobib tööstuslaen tööstusettevõttele, mis soovib investeerida masinatesse, seadmetesse, tootmistaristusse, tarkvarasse või arendusväljaminekuteks.

Copy
Tagasi üles