Tartu Ülikool tuvastas Anastassia Kovalenko mõlemas magistritöös ulatusliku plagiaadi (15)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anastassia Kovalenko.
Anastassia Kovalenko. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna tegi Tartu Ülikooli plagiaadikomisjon teatavaks, et Anastassia Kovalenko mõlemas magistritöös tuvastati ulatuslik akadeemiline petturlus.

«Plagiaadikomisjon tuvastas, et Anastassia Kovalenko töös oli tegemist rikkumisega,» ütles Tartu Ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm Postimehele.

«Komisjoni seisukohas oli kirjas, et eksimus oli ulatuslik, mis tähendab, et kohati oli eksimusi tervete lõikude või suisa lehekülgede kaupa. Ehk siis piisavalt palju, et tunnistada akadeemiliseks petturluseks,» selgitas Kurm ja lisas, et ulatuslikud viiteprobleemid tuvastati mõlemas magistritöös. 

Kurmi sõnul võib Anastassia Kovalenko oma kraadid kaotada, kuid midagi kindlat veel väita ei saa. «Siit edasi läheb juba spekuleerimise osa. Otsustab ülikooli juhtkond ja selleks otsustamiseks läheb veel mitu nädalat aega,» ütles Kurm. Ta selgitas, et Tartu Ülikoolil puudub varasem praktika, mida teha, kui plagiaat tuvastatakse juba ülikooli lõpetanud, mitte alles õppiva inimese puhul. 

«Kuulatakse veel ka ära teised osapooled nagu üliõpilasesindus ja ka Anastassia Kovalenko enda arvamus komisjoni seisukoha kohta,» sõnas Kurm.

Kovalenko teatas täna Facebooki vahendusel, et kuigi ta austab Tartu Ülikooli komisjoni seisukohta, ei ole tema hinnangul tegemist proportsionaalse otsusega, vaid see tuleneb avalikust survest.

«Ma siiamaani ei pea enda tööd plagiaadiks, kuid olen öelnud, et minu töö puhul saame rääkida tehnilistest puudustest, kus mul esinevad lõigud, mis on jäänud nõuetekohaselt viitamata,» kirjutab Kovalenko.

Küsimusele, kas komisjon võis Kovalenko tööd liiga karmilt hinnata, vastas ülikooli kommunikatsioonijuht eitavalt. «Komisjon võrdles tekste ja tuvastas, et viitamisreegleid on rikutud liiga suurel määral,» sõnas Kurm.

Riigikogu valimiste eel tuvastas Eesti Ekspress kõigepealt sotsiaaldemokraat Rainer Vakra lõputöö plagiaadi ning seejärel kirjutas Eesti Päevaleht ka Anastassia Kovalenko magistritööl lasuvast plagiaadikahtlusest.

Anastassia Kovalenkol on kaks magistrikraadi: esimese omandas Kovalenko 2015. aastal, mil ta kaitses Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas rahapesuteemalise töö ning teise 2017. aastal, kui kaitses Tartu Ülikoolis majandusteaduskonnas väikeaktsionäride õigusi käsitleva töö.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles