Kasahstani uus president nimetas suursaadiku Eestis oma abiks

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani uus president Kasõm-Žomart Tokajev ametivannet andmas.
Kasahstani uus president Kasõm-Žomart Tokajev ametivannet andmas. Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV / REUTERS / Scanpix

Pühapäeval nimetas Kasahstani uus president Kasõm-Žomart Tokajev oma abiks senise suursaadiku Eestis ja Soomes Murat Nurtleuovi, teatas uudisteagentuur Kazinform.

Nurtleuovist sai suursaadik Eestis juulis 2017, mil ta andis üle oma volikirja president Kersti Kaljulaidile. Kasahstani suursaadik Eestis resideeris alaliselt Helsingis. Tallinnas tegutseb Kasahstani konsulaat, mida juhib konsul Dudar Žakenov.

Uut suursaadikut Eestisse ja Soome president Tokajev veel ei määranud.

43-aastane Nurtleuov alustas tööd Kasahstani välisministeeriumi protokolliosakonnas kohe pärast Kasahstani Riikliku Ülikooli lõpetamist 1998. aastal. Ta on olnud Kasahstani atašee Malaisias, välisministeeriumi Aasia ja Aafrika osakonna 2. sekretär, välisministri kabinetiülem ja nõunik, Kasahstani parlamendi administratsiooni juht, esindaja ÜRO juures ning ametis lahkunud president Nursultan Nazarbajevi juures tegutsenud välispoliitika keskuse asejuht.

Suursaadikuks Helsingis nimetati Nurtleuov 2016. aasta aprillis.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev teatas eelmisel nädalal ootamatult, et lahkub ligi 30 aastat pärast presidendiks saamist ametist. Nazarbajev säilitas samas võimuerakonna Nur Otani esimehe koha ja jääb tegutsema ka Kasahstani mõjukas julgeolekunõukogus.

Nazarbajevi asemel sai riigi uueks presidendiks endine peaminister ja parlamendi ülemkoja spiiker Tokajev, kelle üheks esimeseks otsuseks oli nimetada riigi pealinn Astana ümber Nur-Sultaniks. Parlament kiitis selle ettepaneku heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles