Vene telekanal saatis võttegrupi Eestisse tegema lugu eestlaste Hitleri-lembusest (24)

Andres Einmann
Copy
Peterburi 5. kanali töötajatel Natalja Kiriloval ja Igor Tšigarevil oli Tallinna lennujaama saabudes kaasas tööplaan, kuidas oma ülesanne Eestis täita.
Peterburi 5. kanali töötajatel Natalja Kiriloval ja Igor Tšigarevil oli Tallinna lennujaama saabudes kaasas tööplaan, kuidas oma ülesanne Eestis täita. Foto: Kaitsepolitsei aastaraamat

Peterburi telekanal saatis mullu juunis Eestisse võttegrupi ülesandega teha lugu endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese vene päritolust ja tema isa võimalikust koostööst natside okupatsioonivõimudega. Samuti pidi telekanal kajastama teemat, miks eestlastele Hitler nii väga meeldib.

Piirivalve ei lasknud võttegruppi Eestisse ja plaanitud intervjuud tegi ära Vene telekanalite kohalik kaastöötaja Oleg Bessedin, kes on ka varem osutanud Venemaa propagandatootjatele kaasabi., kirjutab kaitsepolitsei täna avalikustatud aastaraamatus.

Kaitsepolitsei märkis, et Peterburi 5. kanali tegevus on nii-öelda õpikunäide Kremli Eesti-suunalisest mõjutustegevusest, milleks kasutatakse ära siin toimuvaid sündmusi ja Eestiga seotud väljaütlemisi meedias.

Juhtum sai alguse 4. juunil avaldatud president Toomas Hendrik Ilvese intervjuust Ukraina väljaandele Jevropeiska Pravda, kus ta rääkis, et Venemaa sõjaline rünnak NATOsse kuuluva Eesti territooriumil ei jääks vastuseta.

5. kanalis ilmusid sellest «uudislood» 4. ja 5. juunil. Samal ajal tegi telekanali võttegrupp ettevalmistusi Eestisse sõitmiseks ja otsis kohapealseid kõneisikuid.

Lisaks sooviti käsitleda eesti keelde tõlgitud koomiksi «Hipster Hitler» ilmumist. Kokkuleppele jõuti juba varasema eetri karastusega Kremli-meelsete eestkõnelejatega.

Teletöötajad Natalja Kirilova ja Igor Tšigarev saabusid Tallinna lennujaama 6. juuni hommikul. Kuna neil puudusid asjakohased dokumendid, mis õigustaksid Eestisse sisenemist, määras politsei- ja piirivalveamet neile sisenemiskeelu. 9. juuni õhtul oli reportaaž eetris, kuna plaanitud intervjuud tegi Vene telekanalite kohalik kaastöötaja Oleg Bessedin.

Eestisse saabunud Peterburi 5. kanali töötajatel olid muu hulgas kaasas niinimetatud tööplaanid-stsenaariumid. Plaan nägi ette Toomas Hendrik Ilvese suguvõsa tausta ära kasutades rõhutada tema vanaema ja ema venepäritolu, viidata tema isa võimalikule koostööle Saksa okupatsioonivõimuga Eestis ja heita talle ette kommunismi ja fašismi võrdsustamist. Plaani järgi pidi võttegrupp leidma Eestis inimesi, kes oleksid valmis eeltoodut sobival viisil kommenteerima.

Samuti pidid telekanali töötajad tegema «uudisloo» koomiksist «Hipster Hitler» ja püstitama küsimuse , miks eestlastele nii väga Hitler meeldib ja kas neil teisi «kangelasi» ei ole.

Raamat «Hipster Hitler» on tegelikult tõlkeraamat ning selle autorid on kunstnikud James Carr ja Archana Kumar. Raamatukaupluse Rahva Raamat koduleht kirjeldab teost järgmiselt: «Võidujooksus tänapäeva kõige vihatuma meemi tiitlile on «hipster» tänaseks «Hitlerile» kannule jõudnud. Oli ju Hitler ikkagi oma ajastu hipster – läbikukkunud kunstnik Viinis, kes kraapis kokku mõne dollari või krooni, maalides turistidele kiiruga pildikesi arhitektuurist.»

Raamatu «Hipster Hitler» esikaas.
Raamatu «Hipster Hitler» esikaas. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles