USA mõttekoda: Põhja-Korea tuumarajatises täheldati tegevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KCNA / REUTERS

Põhja-Korea tähtsaima tuumarajatise juures on märgata tegevust, mis võib viidata radioaktiivse materjali tuumakütuseks ümbertöötlemisele, teatas USA mõttekoda kolmapäeval. 

Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) teatas, et Yongbyoni tuumarajatisest 12 aprillil tehtud satelliidifotodel on näha viit raudteevagunit kompleksi uraanirikastusrajatise ja radiokeemialabori lähedal.  

«Varem on neid eriotstarbelisi raudteevaguneid seostatud radioaktiivse materjali liigutamise või ümbertöötluskampaaniatega,» teatas Washingtonis asuv mõttekoda. 

«Praegune tegevus koos oma konfiguratsioonidega ei välista nende võimalikku seotust sellise tegevusega kas enne või pärast ümbertöötluskampaaniat,» teatas CSIS. 

Tuumarelvitustamiskõnelused USA ja Põhja-Korea vahel on seisakus alates veebruari lõpus tulemusteta lõppenud Vietnami tippkohtumisest ning Põhja-Korea liider Kim Jong-un ütles eelmisel nädalal, et on avatud uutele kõnelustele Ühendriikide presidendi Donald Trumpiga vaid juhul, kui Washington tuleb neile «sobiva suhtumisega». 

Trump lahkus Hanoi tippkohtumiselt enne selle kavandatud lõppu pärast Kimi osalise kokkuleppe tagasilükkamist, mis hõlmas ka pakkumist sulgeda Yongbyoni kompleks. USA nõuab kogu Põhja-Korea tuumaprogrammi hõlmavat lepet, mis tagaks selle lõpliku, pöördumatu ja tõendatava lammutamise.  

Pealinnast Pyongyangist 100 kilomeetrit põhjas asuvas Yongbyonis asub Põhja-Korea esimene tuumareaktor, mis on ainus teadaolev plutooniumiallikas riigi tuumaarsenalile. 

Samas ei ole Yongbyon ilmselt Põhja-Korea ainus uraanirikastusrajatis ja selle sulgemine ei märgiks iseenesest riigi tuumaprogrammi lõppu. 

Põhja-Korea peatas tuuma- ja raketikatsetused 2018. aasta aprillis, kuid Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) on enda teatel tuvastanud märke sellest, et Yongbyoni on kasutatud ka edaspidi ning viimati veebruari lõpus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles