Jõuluvana riigikogule: tulge ikka maa peale tagasi!

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu tänavuse viimase istungi lõppedes saabus suurde saali jõuluvana, kes manitses saadikuid tegelema tõsiste asjadega ning tunnustas neid otsustavuse eest presidendi valimisel. Kingituste jagamisel astus ta, nagu ikka, erakondade konnasilmadele.

Esmalt meenutas jõuluvana kurbusega head sõpra Peeter Kreitzbergi, keda oleks rõõmuga tänagi saalis näinud. Teisalt oli tal hea meel, et riigikogu koosseis sai enda ridadesse noore ema, Kaja Kallase, kes on tubliks eeskujuks kõigile valijatele.

Jõuluvana ütles, et tänavu oli tal riigikokku tulles esimest korda tõsine soov ka vitsakimp kaasa võtta. Nimelt oli Snegurotška talle öelnud, et tervitagu seal ka neid mehi, kes iseennast vabariigiks nimetavad. «Ma ei mõistnud, mida ta mõtleb, aga siis ta ütles, et mõned ju ütlevad seal: «и сама республика»,» sõnas taas Hannes Võrnolt häält laenanud jõuluvana.

«Uue koosseisu puhul on suurim uuendus, et fraktsioone on järel neli. Ma ei hakka ennustama, et sedasi edasi liikudes oleme varsti jälle tagasi ühe partei süsteemi juures, ja sellele on isegi juht ära valitud,» arvas ta.

Jõuluvana märkis ka, et nii palju toetus- ja sõprusrühmi pole ajalugu riigikogus veel näinud. «Ime, et te selle kõige kõrvalt üldse saali jõuate. Tulge ikka maa peale tagasi ja tegelege tõsiste asjadega!» kutsus ta korrale.

Ta märkis, et paljud ütlevad, et minister Jürgen Ligi on riigikokku tulles alati mossitav ja mõne meelest ülbe näoga: «Aga teate, töötav inimene ongi selline!» Jõuluvana imestas, et mõnda nägu parlamendisaalis näeb ta üldse esimest korda. Teisalt tunnustas ta uut koosseisu selle eest, et nad presidendi ära valisid.

Jõuluvana pöördus ka Peeter Võsa poole, kes aga puudus. «Õpetajatele lossi näitamine oli alles elu õied! Aga selle kõrval on õpilaste lolliks jäämise oht nii suur, et varsti on Õllesummeri jaoks vaja kuus korda suuremat lauluväljakut,» hoiatas ta.

Kingitused rõõmustasid

Seejärel asus ta jagama kingitusi. Esimesena kutsus ta saali ette Keskerakonna fraktsiooni, keda esindanud Viktor Vassiljev luges Keskerakonna fraktsiooni vaateid esindava luuletuse. Jõuluvana kinkis Keskerakonnale elektrikarjuse – «Majasiseseks kasutamiseks, et nuhelda ja korrale kutsuda, keda vaja,» kommenteeris ta. Teiseks kinkis jõuluvana erakonnale jämeda nööri, mille küljes olid ühtlaste vahedega silmused: «Et helgemad pead laiali ei jookseks. Laske kohe siit mööda rida minema!»

Reformierakonna nimel laulsid «kolm tenorit» kõlavalt «Me kolmekesi tuleme…» oma versiooni. «Et leevendada teie süükoormat, et te elust midagi ei tea, kingin teile ajalehe Kesknädala vahelt Tallinna TV televisiooniprogrammi. Kuna seal aasta jooksul palju uut niikuinii ei tule, võite aastaks seinale jätta,» soovitas jõuluvana.

Kõige suurema paki sai Isamaa ja Res Publica liit, mille nimel luges luuletuse Marko Pomerants. Neile kinkis jõuluvana koti kipsi, pintslikomplekti ja punase värvi: «Harjutage ja kui tundub, et saab hea, tehke ära - kõigepealt tehke haldusreformist makett, nii et kõik aru saaksid, ja siis viige ellu!» sõnas jõuluvana.

Sotside esimees Sven Mikser luges jõuluvanale sügavalt opositsioonilise ühiskonnakriitilise luuletuse «Pühadeäng Toompeal». Neile kinkis jõuluvana karika. «See on selle eest, et aina pürgite ja olete väga tublid. Kuid vastu valgust on näha, et siia on augud sisse puuritud – te olete nagu üks kannatuste karikas, kuhu kõikide erakondade minemajooksjad, laialivalgujad ja väljatilkujad satuvad. Nüüd saate ise proovida, millise augu peale tuleb näpp panna, et tilkumine lõpetada,» ütles jõuluvana.

Kõik kingitused võeti vastu naerupahvaku ja aplausi saatel.

Lõpetuseks pani jõuluvana riigikogule veel südamele: «Inimesed igatsevad siia Toompeale vaadata alt üles – uhkuse, kindluse ja lootusega. Ära vea teda alt!»

Siis tegi ta ettepaneku lõpetada 2011. aasta nii, et kõik hääletavad tõepoolest nii, nagu nad südametunnistuses tunnevad. Selleks tuli igal saadikul valida kas punane või roheline nupp:«Kumb on sinu jaoks rohkem jõulude värv?» Hääletustulemustest sai kirju pilt – poolt (roheline) oli 56 liiget, vastu (punane) 27, aga oli ka erapooletuid (kollane), mitteosalenuid (must) ning puudujaid (valge ruut).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles