Alaealise diileri kinnipidamine viis Narvas suure narkogrupi likvideerimiseni

Postimees
Copy
Vaade Narva ja Ivangorodi linnustele
Vaade Narva ja Ivangorodi linnustele Foto: Scanpix/RIA Novosti/Sergey Kompanichenko

Paar aastat kestnud uurimine tegi tänavu lõpu Narvas tegutsenud narkogrupile, mille tagajärjel on politsei sõnul narkootikumide kättesaadavus alaealistele vähenenud.

Selle kuu keskel langetas Viru maakohus otsuse, millega mõistis narkokuriteos süüdi 33-aastase mehe ja tema kaasosalised, teatas Ida prefektuur. Mastaapne kriminaaluurimine sai alguse 2017. aastal, kui politseinikud pidasid Narvas kinni 15-aastase poisi, kes käitles ebaseaduslikult marihuaanat. Eesmärgiga raha teenida müüs alaealine narkootikume peamiselt oma eakaaslastele.

Narva politseijaoskonna juhtivuurija Sergei Maslennikovi sõnul jõudsid politseinikud tema tegevusele kiirelt jälile, diilerina tegutses noormees paar kuud. «Järgmiseks pidime välja selgitama, kes noort narkodiilerit ainega varustas. Uurimise tulemusena jõudsime jälile 21-aastasele varem kriminaalkorras karistamata mehele. 2018. aasta mai lõpus esitasime mehele kahtlustuse narkootiliste ainete käitlemises suures koguses ja raha väljapressimises,» sõnas juhtivuurija.

Menetlus võttis aina hoogu juurde ning eelmise aasta 14. novembril astusid Narvas kohtu ette viis noort meest. Kohus mõistis mehed süüdi narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises suures koguses. Neile määrati karistuseks vangistus, millest osa tuleb ära kanda reaalselt. Lisaks läks kohtuotsuse alusel konfiskeerimisele vara, mis oli saadud kuritegelikul teel.

«Kuigi nende meeste kuritegelik tegevus oli linnas ära lõpetatud, tähendas see meile alles pool tehtud tööst. Meie eesmärk oli tuvastada ühenduse ninamees,» kirjeldas Maslennikov.

Jälitustoimingute tulemusel saadud andmed viisid samasse majja, kus elas mees, keda eelnevalt väljapressimises ja narkootikumide käitlemises kahtlustasime. «Saime kinnituse, et mehe naaber, varem kriminaalkorras karistamata 33-aastane mees oli põhifiguur, kes varustas Narvas diilereid peamiselt marihuaanaga,» kommenteeris Maslennikov.

Kokku peeti selles menetlusfaasis kinni seitse meest vanuses 22–33 eluaastat, kes selle aasta juunis said kohtu poolt karistada narkootiliste ainetega seotud kuritegude toimepanemise eest. Ka nendele meestele määras kohus osaliselt reaalse vangistuse ning konfiskeeris kuritegelikul teel saadud vara.

«Kaksteist meest vastutavad nüüd oma tegude eest. Neilt konfiskeeriti riigi kasuks kokku ligi 19 000 eurot sularaha, kuus sõidukit ja mobiiltelefonid. Mis kõige olulisem – vähendasime narkootikumide kättesaadavust alaealistele,» võttis Narva juhtivuurija kokku.

Menetlust korraldanud politseinikud nentisid, et karistuse saanud mehed jõudsid Narvas tegutseda ajavahemikul 2017. aasta suvest kuni selle aasta jaanuarini. Peamiselt käitlesid nad marihuaanat, aga ka kokaiini. Osaliselt tarvitasid ka mehed ise narkootikume. Narkootilisi aineid hoiti kodus või selleks spetsiaalselt üüritud garaažiboksides. Oma tegevust üritasid nad hästi konspireerida ning näiteks kasutasid omavahelises suhtluses varem kokkulepitud tähendusega lauseid. Põhivarustaja üritas narkootikumide liikumisahelat kontrolli all hoida. Ise elas ta pigem tagasihoidlikku elu. Samas nautisid edasimüüjad lühikest aega priiskavat elu.

«Neid, kes asuvad narkootikumide käitlemise rajale usus kiires korras rikkaks saada, ootab varem või hiljem pettumus. Oma töö käigus näeme, et skeem kordub: kõigepealt proovitakse narkootikumi lõbu pärast, siis hakatakse seda edasi müüma ning lühike karjäär lõpeb vanglas. Samuti näeme ka neid, kes elavad uskumuses, et marihuaanaga suits ei tee ju midagi, kuid lõpuks avastavad ka nemad end kirjeldatud rajal,» sõnas juhtivuurija Sergei Maslennikov.

Möödunud aasta novembris tehtud kohtuotsus on jõustunud. Värske, juunikuu kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles