Peataolek riigikogus: kas öelda üksteisele sina või teie? (23)

Priit Pullerits
Copy
Riigikogu istungisaal.
Riigikogu istungisaal. Foto: Tairo Lutter/Artur Kuus

Kolmapäeviti astuvad valitsuse liikmed Eesti tähtsaimasse saali, et riigikogu liikmed saaks neid küsimustega pommitada. See, kuidas seal üksteisega suheldakse, tekitab omakorda küsimusi.

«Austatud peaminister!» alustas riigikogu istungisaalis lõppeva kuu esimeses infotunnis oma küsimust Katri Raik, kes oli viis kuud olnud Jüri Ratase eelmises valitsuses siseminister. «Hea Jüri, tohib, ma pöördun sinu poole sina vormis? Ma tahtsin sind kiita selle eest, et sa oled hea meeskonnamängija.»

Siinkohal pole tähtis, mille eest Raik Ratast kiitis või mille eest laitis. Tähelepanu väärib tema küsimus, kas võiks kõnepuldis seisjat, Ratast, sinatada. Sest selles teemas, kuidas üksteist ametlikus olukorras kõnetada, kas sina või teie, valitseb riigikogu suures saalis pehmelt öeldes ebajärjekindlus, otse öeldes aga segadus või suisa peataolek.

Postimehe eriprojektide toimetaja Aarne Seppel uuris läbi kõik riigikogu kolmapäevaste infotundide stenogrammid alates eelmise aasta algusest ning avastas, et mullu esines seal üksteise sinatamist haruharva, ainult neljas infotunnis 31st. Kuid sel aastal toimus ühtäkki suur muutus. Tänavuses kümnes esimeses infotunnis sinatati üksteist tervelt seitsmes ning kolmes viimases infotunnis läks lahti lausa massiline sinatamine. «See on selge registri muudatus,» nendib Seppel.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles