Kaitseinvesteeringute keskus sõlmib USA firmaga automaatrelvade ostuleppe (2)

BNS
Copy
Automaatrelvad lasketiirus. Illustreeriv foto.
Automaatrelvad lasketiirus. Illustreeriv foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kaitseinvesteeringute keskuse ja USA relvatootja Lewis Machine and Tool Company (LMT) esindajad kirjutavad esmaspäeval Davenportis, LMT tehases alla raamlepingule Eesti kaitseväele  automaatulirelvade tarnimiseks.

Leping võimaldab osta seitsme aasta jooksul Eestile automaattulirelvi ja lisavarustust 75 miljoni euro eest. Esimese ostu suurus on 16 000 5,56-millimeetrise ja 7,62-millimeetrise kaliibriga automaattulirelva.

Eesti poolt kirjutab lepingule alla kaitseinvesteeringute keskuse osakonnajuhataja Priit Soosaar, Lewis Machine and Tool Company poolt sõlmib lepingu relvafirma asutaja ja omanik Karl Lewis.

Esimesed automaadid jõuavad Eestisse selle aasta lõpul ning lähevad Scoutspataljoni käsutusse. Hiljem saavad uued relvad 1. ja 2. jalaväebrigaadi ajateenijad ja kutselised kaitseväelased ning kaitseliitlased. Samuti ostavad sama hanke raames uued automaadid Politsei- ja piirivalveamet ning justiitsministeerium.

Kaitseinvesteeringute keskus kuulutas automaattulirelvade hanke välja 2017. aasta juunis.  Nõudmised relvadele koostas kaitsevägi, hankel osales algselt 14 pakkujat, komisjon tunnistas edukaimaks LMT 2018. aasta 4. detsembril.

LMT on USA 1980. aastate algul asutatud ettevõte, mis valmistab ja tarnib käsitulirelvi eeskätt USA militaar- ja jõustruktuuridele. Ettevõtte toodetud relvastust kasutavad Ühendkuningriigi eriüksus SAS ning Uus-Meremaa armee, samuti on nende relvad kasutuses mitmete NATO riikide üksustes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles