Liibanonis algas kohus Eesti ratturite röövijate üle

BNS
Copy
Vabastatud Eesti ratturid 2011.
Vabastatud Eesti ratturid 2011. Foto: Stanislav Moshkov/Postimees

Beirutis algas eile kohtuistung Liibanonis kaheksa aastat tagasi Eesti jalgratturid röövinud jõugu üle, süüdistatavad mainisid kuulamisel juhtumiga seoses ka lunaraha.

Sõjaväekohus, mille eesistujaks on brigaadikindral Georges Taoum, alustas eile 26 liibanonlase, ühe palestiinlase ja ühe süürlase kuulamist. Neid süüdistatakse relvastatud kuritegeliku jõugu moodustamises, riigivõimu õõnestamises, terroristlike operatsioonide korraldamises ja seitsme eestlase röövimises, piinamises ja kinnihoidmises 111 päeva vältel, eesmärgiga saada Eesti riigilt lunaraha, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal Liibanoni väljaannet The Daily Star.

Mõnda jõugu liiget süüdistatakse lisaks ka kristlaste religioossete paikade hävitamises ja pommi heitmises Zahle asulas oleva kiriku lähistel, et sellega varjata inimröövi ning samuti julgeolekutöötajate tapmises pantvangivõtjate-vastase operatsiooni käigus.

Kohtueelne menetlus on kestnud kaheksa aastat ja selle käigus on kinni peetud aina uusi ja uusi kahtlustatavaid, märgib ajaleht.

Teisipäevased kuulamised keskendusid otseselt eestlaste jalgrattamatkajate röövimisega seotud meestele ning kohtus selgus, et inimröövi juht ja väljamõtleja oli Wael Abbas, edastas leht juriidilist allikat. Samuti küsitles kohus Abbasi sõpra Munir Nasrallah't, kelle GMC-tüüpi väikebussi kasutati röövitud eestlaste äraviimiseks. Koos Abbasi ja Nasrallah'ga on röövis eestlaste kahtlustatavad ka Ahmad al-Ajami, Najah Abu Haykal ja Ahmad Yassin.

Kohtus kuulatud Yassin rääkis rööviga seotud ülesannetest, mis Abbas talle andis ning kinnitas oma sisulist rolli eestlaste röövimises. Ta tunnistas ka, et sai oma osa eest röövis 50 000 eurot.

Kohus kuulas ka palestiinlasest kahtlusalust Abdel-Latif Abu Maailek'i, kes väitis end olevat veel ühe kahtlusaluse, Kinan Yassini sõber. Viimane olevat palunud Maailekil aidata röövitud eestlasi ühest kohast teise viia ning ta oli transportinud nelja eestlast. Samas ei olevat Maailek soovinud osaleda inimröövis, vaid ta olevat soovinud läheneda veel ühele kahtlustatavle Hussein al-Hujeirile, kes olevat olnud tegev inimeste smugeldamises üle Süüria-Liibanoni piiri. Maailek lootis, et Hujeiri aitab tal pääseda Süüriasse võitlema koos mässulistega. Maaileki sõnul olevat Kinan Yassin lubanud talle maksta lunarahast 30 000 dollarit, kuid ei täitnud oma lubadust.

Kohtuistung jätkub 20. augustil, kui kuulatakse järgmisi süüdistatavaid.

Seitse eestlasest jalgrattamatkajat rööviti Liibanonis Zahle linna lähistel 23. märtsil 2011, kui nad sisenesid Liibanoni Süüriast. Eestlased vabastati ligi neli kuud hiljem mitme riigi koostöös toimunud operatsiooni järel. Eesti võime toetasid röövitute vabastamisel Liibanoni ja Prantsusmaa kõrval ka Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid ja Jordaania. Röövitud vabastati 14. juuli hommikul ning nad toodi Prantsusmaa saatkonda Beirutis. Mhed saabusid Tallinna 15. juuli varahommikul Estonian Airi erilennuga. Vangide vabastamise täpsed tingimused ei ole siiani selged ning vabastamise järel levisid ka väited, et röövijatele maksti lunaraha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles