Valitsus loobus Simsoni Brüsselisse vahevolinikuks saatmisest (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas, et ei paku Brüsselisse oma Euroopa Komisjoni vahevolinikku, kelleks pidi olema Kadri Simson.

Valitsus otsustas esitada Kadri Simsoni Euroopa Komisjoni järgmise koosseisu liikme kandidaadiks. Kuid võimalusel, kui komisjoni praeguses koosseisus vabaneb Eestist nimetatud liikme koht, siis ka sellele kohale komisjoni liikme kandidaadiks. 

Kuna kandidaadi ametisse nimetamine komisjoni praegusesse koosseisu on viibinud ja ametis oleva komisjoni koosseisu volituste lõpuni on jäänud väga vähe aega, siis tegi peaminister Jüri Ratas ettepaneku mitte pidada vajalikuks Euroopa Komisjoni praeguses koosseisus Eestist nimetatava liikme ametikoha täitmist.

Kadri Simson teatas, et Jean-Claude Junckeri ametiaja lõpuni on jäänud natukene üle kuu ning olukord on võrreldes juuniga muutunud, kui valitsus esitas ta vahevoliniku kandidaadiks. «Nüüd käib aga töö juba järgmise viie aasta nimel – Eesti on tulevases komisjonis Ursula von der Leyeni juhtimise all saamas tugeva portfelli ja on aeg keskenduda sellele,» lausus Simson. 

Peaminister Jüri Ratas selgitas, miks loobuti Simsoni vahevolinikuks saatmisest, sellega, et Simson saab Ursula von der Leyeni poolt juhitavas komisjoni koosseisus kaaluka portfelli ning Simson peab ettevalmistusteks keskenduma.

«Juunis oli tõenäoline, et komisjoni uus koosseis ei pruugi ametisse astuda ettenähtud ajal ning seega tegime toona ettepaneku esitada Eesti kandidaat ka ametisoleva komisjoni koosseisu,» selgitas Ratas ja lisas, et suure tõenäosusega astub komisjoni uus koosseis ametisse õigel ajal, 1. novembril.

«Samuti pole Euroopa Parlamendi ajakava suve jooksul võimaldanud teha Kadri Simsoni kuulamist. Seetõttu on tema asumine praeguse koosseisu liikmeks viibinud ning järelejäänud aega on mõistlikum kasutada uue komisjoni koosseisu tööks valmistumiseks,» sõnas Ratas.

Peaminister Ratas edastab Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigile Soomele kirja, milles informeerib valitsuse otsusest ning väljendab Eesti nõusolekut, et Jean-Claude Junckeri juhitud Euroopa Komisjoni volinike koosseis on oma volituste lõpuni väiksem kui liikmesriikide arv.

Järgmise Euroopa Komisjoni presidendi kandidaat Ursula von der Leyen kavatseb avalikustada uue komisjoni koosseisu ja struktuuri homme. Siis saab avalikuks ka Kadri Simsoni portfell. Simsonile on läbirääkimistel pakutud majandusvaldkonna portfelli, on pakutud ka energiavoliniku ning rahvusvahelise arengukoostöö voliniku kohta.

Kui uue komisjoni koosseis on teada, hindab septembri jooksul selle sobivust Euroopa Parlament ja kiidab heaks ühtse nimekirjana. Seejärel nimetab Euroopa Komisjoni koosseisu ametisse Euroopa Ülemkogu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles