Kohtla-Järvele taheti anda Stalinilinna nime

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kohtla-Järve linna koduleht.

Kohtla-Järve soovis 1953. aastal vahetada oma senise nime Stalinilinna vastu, kuid toonasele ENSV kompartei keskkomitee sekretärile Johannes Käbinile see plaan ei meeldinud.


1953. aasta juulis arutas Eesti kompartei keskkomitee büroo Kohtla-Järve linnakomitee  palvet nimetada linn lahkunud juhi mälestuseks ümber Stalinilinnaks, kirjutab Põhjarannik.

Arhiividokumentide järgi olevat Stalini nime ihkavaid hääli Kohtla-Järvelt varemgi kostnud, aga linn olevat olnud siis liiga räpane, et seda sellise nimega austada.

ENSV kompartei keskkomitee sekretär Johannes Käbin ei olnud kohtlajärvelaste ettepanekuga nõus, kuid ilma Moskvaga konsulteerimata ta lõplikku otsust langetada ei julgenud.

Küll lükkas Käbin tagasi nimekuju. «Ettepandud nimi ei kõlba, eesti transkriptsiooniga see ei sobi. Võib nimetada linna lihtsalt Stalin. On vaja informeerida NLKP Keskkomiteed sellest, et linna parteiorganisatsioon tõstatas ümbernimetamise küsimuse. Tuleb nõu küsida,» teatati linnale.

Kohtla-Järve ei saanud oma linnale Stalini nime, küll tuldi vastu nende palvele, et vastne kultuuripalee võiks kanda kuulsaima eesti soost bolševiku nime ja nii tegutses aastaid Viktor Kingissepa nimeline kultuuripalee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles