Kruuse nõuab välja Järviku ja VTA listeeriaskandaali kirjavahetuse (15)

BNS
Copy
Maaeluminister Mart Järvik.
Maaeluminister Mart Järvik. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse esitab teabenõude, et tutvuda maaeluministeeriumi ning veterinaar- ja toiduameti (VTA)omavahelise listeeriajuhtumeid puudutava kirjavahetuse ning koosolekute protokollidega.

Kruuse eesmärk on selgitada välja, kas minister on avalikkusele valetanud.

«Praegu on üleval tugev kahtlus, et minister on avalikkust eksitanud, seda nii meedias kui ka Riigikogu kõnepuldist. Samuti on minister ja tema erakonnakaaslased püüdnud sõltumatut ametit poliitiliselt mõjutada,» ütles Kruuse. «Vähim, mida minister saaks tänases olukorras teha, on oma käitumise kohta õigeaegseid ja ammendavaid selgitusi anda. Kahjuks ta sellest võimalusest üleeilses «Pealtnägija» saates loobus,» märkis Kruuse.

Kruuse ütles, et maaeluminister Mart Järvik ja tema erakond peavad kohe lõpetama poliitilise sekkumise VTA tegevusse, sest see kahjustab rahvusvaheliselt Eesti toiduohutussüsteemi usaldusväärsust ja võib mõjuda toiduainete ekspordile laastavalt. «Juhtumite puhul, kus on kõrgendatud oht inimeste tervisele, on läbipaistvus, ausus ja sõltumatus üliolulised ja poliitiline sekkumine täiesti lubamatu,» märkis Kruuse. 

«Maaeluminister ja tema erakonnakaaslased Mart Helme ja Peeter Ernits survestavad jätkuvalt sõltumatut veterinaar- ja toiduametit. Maaeluminister soovitas toidutootjal amet kohtusse kaevata, erakonna juht Mart Helme ütles, et VTA ei informeeri ministrit, Peeter Ernits aga nimetas ametnikke kasulikeks idiootideks ning nõudis VTA juhtide tagasiastumist,» loetles Kruuse.

Ta lisas, et rahvusvaheliselt usaldusväärne ja kindlatele tegevusprotseduuridele alluv toiduohutussüsteem on kogu Eesti toiduekspordi aluseks.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles