Õiguskantsler: ametnikkonna politiseerimise ohtu praegu ei ole (6)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hoolimata endise maaeluministri ja kantsleri ümber toimunust, pole praegu ametnikkonna politiseerimise ohtu näha, arvab õiguskantsler Ülle Madise.

«Esimeses stuudios» arutati seekord, kas endise maaeluministri Mart Järviku hämaratest sobingutest teatanud kantsleri Illar Lemetti ametist vabastamine lahendas juhtimisprobleemi või läks valitsus poliitilise kättemaksu teed.

Ülle Madise märkis, et see, mis juhtus Järviku ja Lemetti vahel ja nende ametist vabastamisel, on kahetsusväärne. Samas ametnikkonnale ta praegu ohtu ei näe. «Nii et selles võtmes ütleksin, et praegusel hetkel minu arvates ohtu, et ametnikkond politiseeritakse, ei ole,» arvas ta.

Õiguskantsler tuletas meelde, et vastavalt korruptsioonivastasele seadusele on ametnik kohustatud toimingupiirangu rikkumisest teatama ja keegi ei tohi teda kohelda kehvemini kui on muidu koheldud. Ning seda arvesse võttes ja Lemetti võimalikku kohtuasja silmas pidades muudab see valitsuse positsiooni nõrgemaks.

Mis aga puutub üleüldisesse lugupidamisse riigi institutsioonide vastu ja omavahelises suhtluses viisakusse, siis siin on Madise arvates Eestis asjad halvenenud. Madise ei soovinud süüdlasi otsida, vaid kutsus inimesi üles asetama end teise inimese rolli.

«Olukord Eestis ei ole nii terav, et me peaksime üksteist alavääristama või ebaväärikalt kohtlema. Viisakus – see võiks käia heaks inimeseks olemise juurde. Ka siis, kui sulle teine inimene ei meeldi, on seda võimalik väljendada viisakalt ja lugupidavalt,» ütles Madise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles