Tähelepanu majaomanik - kas sinul on kasutusluba olemas?

Projektibüroo OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi kasutusluba on vajalik osa iga hoone puhul, ei võeta selle nõuet kuigi tõsiselt ka uute majade puhul. Nii venivad kasutusloa taotlemiseks vajalikud toimingud sageli aastaid.

2020. aasta 1. jaanuariks korrastatakse ehitisregistri andmed ning kantakse sinna seni kandmata hooned. Kasutusluba tõendab, et ehitis vastab nõuetele ning lubab seda vastavalt taotluses märgitud eesmärgile kasutada. Võib tunduda, et selle taotlemine on liigsuur bürokraatia, kuid selle pikaajaline puudumine võib omanikule kaasa tuua kopsaka trahvi.

Kui suur võib olla trahv?

Ehitusseadustiku § 139 alusel on võimalik kasutusloata kasutamise eest, kui ehitusluba oli nõutav, karistada isikut rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ning juriidilist isikut rahatrahviga kuni 32 000 eurot. Küll aga rahustavad spetsialistid, et kohalikud omavalitsused saadavad tavaliselt esmalt teavitava märgukirja, et omanik jõuaks loa õigeaegselt korda ajada. Kui ka sellele omanik ei reageeri, võib Ehitusseadustiku § 133 kohaselt ettekirjutuse täitmata jätmise korral korrakaitseorgan rakendada sunnivahendina asendustäitmist ja sunniraha füüsilisele isikule kuni 6400 ja juriidilisele isikule kuni 64 000 eurot. See, kui suures ulatuses ja kas üldse rahatrahvi määratakse, on kohtuvälise menetleja (näiteks kohaliku omavalitsuse) otsus.

Kasutusloa taotlemise etapid

• Kliendi esitatud ehitusdokumentide ja ehitisega tutvumine

• Konsultatsioon

• Ehitise ja täitedokumentatsiooni puuduste fikseerimine ja detailse hinnakalkulatsiooni koostamine

• Koostatud ehitusdokumentide (ehitise audit, muudatus-/mõõdistusprojekt, elektripaigaldise audit, ehitusjärgne geomõõdistus, küttesüsteemide ekspertiis jne) EHR-i veebikeskkonda laadimine

• Jooksvalt kohaliku omavalitsuse koostatud märkuste likvideerimine taotluse kohta kuni 30 tööpäevaga, seda tõrgeteta menetlusprotsessi puhul

• Kohalik omavalitsus väljastab digitaalse kasutusloa

Kel endal aega või teadmisi taotlemise osas napib, saab abi paluda kasutusloa saamiseks Projektibüroolt. Vajalikud dokumendid saavad suure kogemusega spetsialistid kokku mõne nädalaga ning sõltuvalt kohalikust omavalitsusest võtab kasutusloa taotlemine aega kokku 4-6 kuud. Projektibüroos tegutseb kokku 17 pikaajalise erialase kogemusega spetsialisti, kes tegelevad igapäevaselt ehitusdokumentatsioonidega. Tänu suurele kogemustepagasile on Projektibüroo abil kasutusloa taotlemine kliendi jaoks optimaalsem ja mugavam.

Võta Projektibürooga ühendust:
projektiburoo.ee
info@projektiburoo.ee
facebook.com/projektiburoo
 

INFOBOX:

Riigilõivud kasutusloa taotluse läbivaatamise eest:

Avalikku veekogusse ehitatud kaldaga püsivalt ühendamata ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 60 eurot.

Riigi eriplaneeringu alusel ehitatava ehitise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 60 eurot.

Kui kasutusloa taotlus sisaldab mitut ehitist, siis tasutakse riigilõiv iga taotluses sisalduva kasutusloakohustusliku ehitise eest eraldi.

Elamu ja seda teenindava rajatise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 30 eurot.

Mitteelamu ja seda teenindava rajatise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 60 eurot.

Kui kasutusloa taotlus sisaldab mitut hoonet ja seda teenindavat rajatist, siis tasutakse riigilõivu iga taotluses sisalduva kasutusloakohustusliku hoone eest eraldi.

Raudteerajatise, auditikohustusliku surveseadme või gaasipaigaldise, jaotusvõrgu elektrirajatise, side- ja telekommunikatsiooniehitise, kanalisatsiooniehitise, pinnaveehaarde, puurkaevu ning spordi- või puhkerajatise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 30 eurot.

Avalikkusele ligipääsetava eratee, õhutranspordirajatise, avalikus veekogus kaldaga püsivalt ühendamata rajatise, sealhulgas kaldaga funktsionaalselt seotud rajatise, veevärgi- ja kanalisatsioonitorustiku, veehoidla, niisutus- ja kuivendusrajatise, tõsteseadme, põhivõrgu elektrirajatise ja prügimäerajatise kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 60 eurot.

Kui kasutusloa taotlus sisaldab mitut iseseisvat rajatist, siis tasutakse riigilõivu iga taotluses sisalduva rajatise eest eraldi.

Copy
Tagasi üles