Rahvusülikool 100 Toomas Asser: rahvusülikool on midagi enamat kui ainult rahvusteadused (1)

Indrek Lepik
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
TRT03: TOOMAS ASSER: TARTU, EESTI, 27NOV19 -
Pildil TÜ rektor Toomas Asser.
ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES
TRT03: TOOMAS ASSER: TARTU, EESTI, 27NOV19 - Pildil TÜ rektor Toomas Asser. ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES Foto: Margus Ansu

Eestikeelne Tartu Ülikool on päevapealt sada aastat vana. Kas rahvusülikoolil kui mõistel on veel kohta ja mis ootab Eesti kõrghariduse lipulaeva pärast juubelipidustusi, räägib Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser. Rektorit usutles arvamustoimetuse juhataja Indrek Lepik.

„Meie tahame kui rahvas vabalt ka oma ­aated valida, teiste määramata oma mõtted mõtelda, oma otsimistele vastused leida,“ sõnas riigimees, vabariigi esimene haridusminister Peeter Põld täpselt saja aasta eest. Tartu Ülikool, mille sünnitunnistusel aastanumber 1632 ja mil sambaidki tolleks hetkeks juba enam kui sajandi jagu, oli saanud täiesti uue vormi: siin kõneldi ja õpetati nüüd eesti keeles. Aasta oli 1919, kuupäev ­ 1. detsember ja sündmus rahvusülikooli sünd.

Jah, just eesti keeles ja eestlastele, aga mille nimel? Eks ikka emakeelse haritlaskonna ja kõrgkultuuri loomiseks, hoidmiseks ja edasi andmiseks. Aga nüüd, sada aastat hiljem? On see „rahvusülikool“ kui termin anakronism või koguni oksüümoron, nagu ikka ja jälle lugeda võib?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles