Jooksuriigi mustal taustal saavutatud edu (2)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Keenia naisjooksjad. Vasakult teine dopingupatune Lucy Kabuu.
Keenia naisjooksjad. Vasakult teine dopingupatune Lucy Kabuu. Foto: Nikolai Linares/AFP

Aastaid on kergejõustikumaailmas domineerinud Keenia jooksjad. Eriti eredalt on säranud nende pikamaajooksjad ja maratoonarid. Alates 1987. aastast on 5000 m ja 10 000 m distantsidel võidetud maailmameistrivõistlustel nii naiste kui ka meeste konkurentsis 50 medalit, millest 17 on kuldsed. Maratonis on neil seis veelgi parem, sest 16 medalist on koguni pooled kuldsed. Kõigel sellel on kahjuks must taust.

Üha enam tuleb sõnumeid, mille kohaselt on jälle mõni sportlane dopinguga vahele jäänud, aga see, mis toimub Keenias, on täiesti uskumatu. Alates 2004. aastast on üle 130 Keenia sportlase jäänud vahele dopingu tarvitamisega, suurem osa neist võistluste ajal. Kas WADA-l ei tuleks ka Keeniat karmima pilguga vaadata? Selle kõige taga peitub aga keeruline vastus.

Kui võrrelda Venemaa ja Keenia olukorda, siis meie idanaabril käis kõik, mis dopinguga seotud, riigi kaudu – see oli süstematiseeritud. Suures jooksuriigis Keenias on väidetavalt kõik sportlased ise dopingut tarvitanud ning ükski liin ei seosta neid riigiga.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles