Järgmine valimispäev tuleb koos reklaamidega (9)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Riigikogu tühistas eile valimisagitatsiooni piirangu valimispäeval ning poliitilise välireklaami keelu. Seadusemuudatusega oli poliitikutel tuli takus, sest 2021. aasta kohalikele valimistele tahetakse vastu minna juba uute reeglitega. Kehtima jääb valimisagitatsiooni või reklaami keeld hääletamisruumis.

Viimatine ilmekaim näide valimisagitatsiooni keelu rikkumisest oli Euroopa Parlamendi valimispäeval eetris olnud TRE Raadio saade «Räägime asjast», kus Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtfiguurid, siseminister Mart Helme ja rahandusminister Martin Helme kutsusid inimesi hääletama EKRE poolt. Karistuseks said mõlemad 128 eurot trahvi. Seadusemuudatuse järgi ei oleks edaspidi selline käitumine rikkumine.

Valimisagitatsiooni piirangu otstarbekuse küsimuse on varem tõstatanud nii riigikogu kui ka õiguskantsler. Olukorras, kus valimisreklaam on suures osas internetipõhine, on keeruline ja ebaotstarbekas nõuda, et valimispäeval reklaami ei avaldataks. Viimastel riigikogu valimistel eelhääletas 39 protsenti valijatest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles