Kommentaar Hongkongis toimuv mõjutab Taiwani valimisi

Oliver Ait
, Aasia ekspert
Copy
Taiwani presidendi Tsai Ing-weni toetajad loodavad, et ta jätkab ametis ka pärast järgmisel kuul toimuvaid valimisi. 
Taiwani presidendi Tsai Ing-weni toetajad loodavad, et ta jätkab ametis ka pärast järgmisel kuul toimuvaid valimisi. Foto: David Chang/EPA/Scanpix

Taiwani presidendivalimised toimuvad juba paari nädala pärast ning olen sattunud sellele eelnevaid sündmuseid jälgima Taiwani pealinna Taipeisse, kus nii valimiseelne õhkkond kui ka iga-aastased küsitlused ei jäta kahtlustki, et Hongkongi protestiliikumised on avaldanud Taiwani ühiskonnale ja eelseisvatele valimistele märgatavat mõju.

Mitmed Aasia riigid valivad aasta lõpus ühe Hiina kirjamärgi, mis iseloomustaks lõppeva aasta sündmusi. Taiwanis osutus detsembris valituks märgi «luan», mis pehmemal kujul tähendab segadust ja korratust, aga ka mässu ja ülestõusmist.

Selle märgi valimise põhjuseid ei tule otsida kaugelt: USA-Hiina kaubandustüli, Taipei poliitilised võitlused, seda eriti valimiste valguses, võltsuudiste levik ja Hongkongis toimuv. Viimati valiti sama märk 2008. aastal, mil Taiwani raputasid korruptsiooniskandaalid, mis ulatusid välja kuni presidendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles