Kodumasinate energiaklass mõjutab oluliselt sinu elektri tarbimist

Kaup24
Copy
Foto: Kaup24

Kodumasinal on kaks hinnasilti: esmalt jaehind, mis on üheselt ja selgelt arusaadav silmaga loetav summa, ning teiseks seadme kasutuskulu, mis kodumasina kasutamisega kaasneb.

Seda teist hinda pole võimalik konkreetse numbriga must-valgelt esitada, sest kasutuskulu sõltub kasutamise intensiivsusest ja muudest väikestest teguritest.

Küll aga saab konkreetse kodumasina ressursikulu võrrelda teiste analoogsete kodumasinatega. Selleks on Euroopa Liidus käibel olmeelektroonika energiatõhususe etikett, millel on välja toodud seadme energiaklass.

Eri energiaklassidesse kuuluvate seadmete energiakulu väljendub aluseks võetud võrdlusväärtuse (100%) suhtes. Võib ju arvata, et vahe erineva energiaklassi kodumasinate energiatarbimises pole eriti suur, sest peale vaadates näevad need nii ühesugused välja, aga tegelikult võib olla vähima ja suurima energiatarbega seadme elektrikulu vahe pea kaheksakordne.

Külmikud

Külmkappidel on ühed suurimad energiaklasside erinevused.

See on ka loogiline, sest külmkapid teevad tööd 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas, ammutades võrgust sisuliselt kogu aeg elektrit.

Kõige ebatõhusam ja halvemini isoleeritud külmutuskapp, mille energiatähis on D, ületab võrdluse aluseks oleva fiktiivse külmkapi energiatarvet kümme protsenti, kasutades koguni 110 protsenti energiat. Samas analoogne kõrgeima A+++ energiaklassiga külmutuskapp tarvitab ainult 22 protsenti võrdluse aluseks oleva külmiku energiakulust.

Pesumasinad

Pesumasina töö pole kaugeltki nii intensiivne ja pidev kui külmkapil, aga selle energiakulu on külmikuga siiski võrreldav, sest pesumasin kasutab vee soojendamiseks küttekeha.

Küttekehaga elektroonikaseadmed nagu pesumasinad, ahjud-pliidid ja nõudepesumasinad, tarbivad ühe töötunni kohta kordi rohkem elektrit, kui kööginurgas vaikselt sumisev külmutuskapp.

Sõltuvalt pere suurusest ja masina töötamise sagedusest võib tõhusa energiatarbega pesumasina valimine anda suurematki säästu, kui säästliku külmiku või televiisori kasutamine.

Madalaima tõhususega D klassi pesumasin tarbib 87 protsenti võrdluse aluseks oleva kujuteldava pesumasina energiast, samas kui kõige ressursisäästlikum A+++ klassi pesumasin kasutab pea poole vähem ehk 46 protsenti sellest energiast.

Kindlasti annab veidi kokkuhoidu ka veekulu, sest kõrgema energiaklassiga pesumasinad tarbivad üldjuhul vähem vett. Vahe aastase kasutuse juures võib olla isegi 1500-2000 liitrit vett vähem kõrgema energiaklassiga pesumasina kasuks.

Pesumasinaga enam vähem samas suurusjärgus on nõudepesumasinate energiatarve. Erinevus kõige säästlikuma ja enim raiskava nõudepesumasina vahel on pea kahekordne.

Nõndaks, kui läheb masina ostmiseks, siis jälgi kindlasti ka seadme energiaklassi. Erinevate tootjate pesumasinad leiad siit ja nõudepesumasinad siit.

Muu olmeelektroonika

Kõige suurem vahe energiatarbimises on A+++ ja D klassi seadmete hulgas on televiisoritel. Energiat tarbib kõige säästlikum A+++ klassi teler kuni kaheksa korda vähem, kui tema D klassi analoog.

Televiisorite puhul tuleneb suur energiatarbimise vahe erinevatest tehnoloogiatest. Näiteks saab OLED-tehnoloogiat kasutavatel teleritel eraldi piksleid välja lülitada ning selle abil ekraani tõeliselt mustaks muuta, erinevalt LCD-tehnoloogiaga teleritest, kus piksleid sellisel kombel välja lülitada ei saa ja ka musta pildi esitamisel kulutab iga piksel ekraanil vähesel määral elektrit.

Praktikas ei mõjuta elektriarvet ainult kodumasina energiaklass, vaid ka kodumasinatega ümber käimine.

Kas laed pesu- või nõudepesumasina alati täis või kipud kergekäeliselt tööle lülitama ka poolikult täidetud masina; kas valid alati optimaalseima ja säästlikuma programmi, mis on konkreetse masinatäie pesemiseks piisav; kas kannad oma kodumasina eest järjepidevalt hoolt; kas veendud, et külmiku uks on alati korralikult kinni ja sügavkülmas pole paksu jääkihti, mis sunnib jahutusagregaati topeltkoormusega tööle; kas kasutad pesumasinas katlakivi teket vähendavaid kemikaale jms.

Kõrgema energiaklassi kodumasinad on ainult pool lahendust energia tarbimise vähendamisel, luues eeskätt eelduse energiasäästuks. Ülejäänud poole moodustavad inimese enda harjumused kodumasinate kasutamisel.

Laia kaubavaliku ja kasulikke nippe kodumasinate kasutamiseks leiad Kaup24.ee e-poest.

Copy
Tagasi üles