Mao- ja soolehädasid saab ravimtaimedega leevendada

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Lepakäbid aitavad kõhulahtisuse vastu.
Lepakäbid aitavad kõhulahtisuse vastu. Foto: Katrin Luke

Kõhu ja sooleprobleeme on paljudel, osalt on see tingitud tänapäeva toidust ja elustiilist. Ka nende murede vastu on loodusest abi võtta ja isegi talvisel ajal saab paljud taimed kätte. Enamik neist ei vaja spetsiaalset kuivatit, vaid kuivavad kenasti toas.

Kõhulahtisuse vastu

Kõhulahtisuse vastu aitavad lepakäbid, korjeaeg oktoobri lõpust aprillini. Neist saab valmistada teed: valada 1 sl käbisid üle keeva veega, lasta tõmmata 10–30 min. Oma kogemusest võin öelda, et aitab 5 minutiga.

Tammekoor. Võtta noortelt sõrmejämedustelt okstelt või tükeldada võrsed ja peenikesed oksad 1–2 cm tükkideks. Tee valmistamiseks valada 1 sl segu üle veega ja keeta 10–30 min. Tagavaraks võib ka kuivatada.

Tedremaran kipub küll unustusse jääma, aga veel on teadjaid – taime korjatakse niisketest metsaäärsetest ja juur puhastatakse harjaga (pestes kaovad vesilahustuvad tanniinid, mis on toimeained), lõigutakse ja kuivatatakse. Tee valmistamiseks võetakse 1 tl pulbrit või tükikesi tassi keeva vee kohta ja lastakse tõmmata 10–30 min. Juua enne sööki ja söögiaegade vahel. Võib ka toorena viina sisse panna. Siis on ravim kapi peal olemas.

Toomingamarju süüakse toorelt. Kuivatatud marjadest keedetakse teed. Teed saab ka toominga koorest, kuid seda pole hea pikka aega järjest kasutada.

Koirohi kasvab meil ürdiaedades, vahel ka metsikuna.Võib asendada hariliku pujuga, mis on nõrgema toimega, aga levinum. Koirohust tehakse tinktuuri: 1 osa taime 5 osa viina kohta. Teeks valada 1 tl kuiva koirohupuru üle kuuma veega ja juua lonksudena enne sööki. On väga kibe. Pikemaajaliseks kasutamiseks ei sobi, kuna on mürgine. Tänapäeval on seda natuke vermutites, mõruained tekitavad söögiisu ja soodustavad maomahla eritust. Isegi koirohust valmistatav absint on paljudes riikides keelatud.

Nelk aitab riknenud toidust põhjustatud kõhulahtisuse korral tõhusalt. 1 tl – 1 sl nelgiteri valada üle keeva veega ja lasta tõmmata 10 min. Võib ka keeta tasasel tulel 5 min ja lasta tõmmata kaane all 15 min. Kui minek soojale maale, võib kaasa võtta nelgipulbrit. Lisaks parkainetele on nelgis ­eeterlikke õlisid.

Eelloetletud taimed aitavad üldjuhul kohe. Nõrgema toimega on kummel, saialill, naistepuna. Kui ei aita ja kõht on lahti üle nädala, tuleks arsti poole pöörduda, sest tegu võib olla tõsisema probleemiga: pankreas, tsöliaakia, kasvajad vm.

Süüa võib ka mustikaid.

Kõhukinnisust ei pea kannatama

On abi liikumisest, kiudainerikkast toidust, limaaineid sisaldavatest ja soolte peristaltikat parandavatest taimedest (paakspuukoor, karulauk).

Vana hea vahend on lina­seemneleotis. 1–2 tl linaseemneid kallatakse üle kuuma (u 60kraadise) veega ja lastakse seista umbes 1 tund. Seda limast ollust võetakse sisse kõhukinnisuse korral. Linaseemneid võib jahvatada ja võtta sisse keefiri või petipiimaga.

Limaaineid sisaldavad ka kassinaeri ja altee õied, lehed ja juured. Kuigi nõrga toimega, on ohutu kasutada ja koduaias lihtne kasvatada.

Aitab ka peet. Süüa võib nii keedetult kui ka tooreid õhukesi ürtide ja õliga maitsestatud peediviile.

Veel on kõrvitsad, kabatšokid, ploomid, karulauk ja hapukapsas head kõhu pehmendajad.

Kõhukinnisus tekib inimestel ka vähese sapierituse tõttu, siis tuleks juua sapieritust soodustavaid teesid, näiteks kibuvitsamari, võilillejuur, saialill, pune, liivateed.

Gaasivalu kadugu

Gaaside korral aitavad köömned ja fenkoli ehk apteegitilli seemned. Parem on, kui neid enne tee tegemist peenestada, siis saab tee valmis 5–10 minutiga. Terveid seemneid tuleks termoses mitu tundi kuumas vees leotada.

Samuti võib köömeid, fenkolit jm maitsetaimi kasutada toidus: köömeid kaalika, kapsa, leiva, küpsiste jne sees. Fenkol sobib aedviljatoitudesse, kalale ja grillvorstile enne grillile panekut.

Võib valmistada segusid seedimise soodustamiseks. Karepa aias oleme oma seedimise teesegus kasutanud basiilikut, köömneid, kibuvitsamarju, linaseemneid, saialilleõisi, koriandriseemneid, tüümiani ehk liivateed. Juua tuleb kõiki seedeorganitele mõeldud teesid enne sööki.

Kalmusejuurest tasub teha valmis tinktuur. Kui kõht jääb kinni, pole aega taime 12 tundi külmas vees leotada, vaid võtta väike pits, 10–20 ml. Tükeldatud värske juur valada üle viinaga ja lasta 2–3 nädalat pimedas seista. Aitab, kui on gaasidega kõhukinnisus. Ei sobi pikaajaliseks tarvitamiseks.

Paakspuukoor aitab parandada soolte peristalkikat. Koor tuleb kuivatada ja kuumutada 100 kraadi juures 1–2 tundi või lasta seista aasta enne kasutamist, siis pole mürgine. Ei sobi pikaajaliseks kasutamiseks.

Türnpuumarju võetakse 1–2 tükki, kuna on mürgised. Parandavad soolte peristaltikat.

Lastele antakse ka kummeliteed. Nõrk, aga ohutu, välja arvatud korvõieliste talumatuse korral.

(Artikkel jätkub järgmises lehenumbris.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles