Liibanoni kohus mõistis 27 inimest süüdi Eesti ratturite röövimises, neist viis said eluaegse vanglakaristuse (8)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Seitse Liibanonis vabastatud eestlast.
Seitse Liibanonis vabastatud eestlast. Foto: Stanislav Moshkov

Liibanoni Beiruti kohus mõistis kolmapäeval pikad vanglakaristused jõugu liikmetele, kes röövisid kaheksa aastat tagasi seitse Eesti jalgratturit. 

Brigaadikindral Hussein Abdullahi juhitav alaline sõjaline kassatsioonikohus otsustas jõugu liidrid eluks ajaks vangi panna, ülejäänud said karistuseks erineva pikkusega vangistused. Kokku mõistis kohus süüdi 27 inimest.

Kohus mõistis jõugu liikmed süüdi seitsme eestlase röövimises 2011. aasta märtsis ning nende piinamises ja kinnihoidmises 111 päeva vältel, eesmärgiga saada Eesti riigilt lunaraha. Lisaks mõisteti jõugu liikmed süüdi auto varguses, varastatud autoga röövi korraldamises ja kuriteole kaasaaitamises. Ärandatud autot kasutas jõuk kõrgete sõjaväelaste Rashid Sabri mõrva ja Mohammed Yassini tapmiskatse korraldamisel.

Kohus määras süüdistatavatele Rashid Salehile, Khaled Hammoudile, Hussein Al-Hajirile, Muhammad Al-Hajirile ja Khaled Hamidile eluaegse vanglakaristuse. 15 aastaks lähevad kinni Wael Abbas, Ibrahim Abu Muailaq, Nabil Jalloul ja Al-Surimad ning Al-Surimad ja Al-Surimad ning Al-Suri Hammoul ja Al-Surimad.

Muhammad Al-Hašiš ja Abdul Latif Abu Muailaqi said kümne, Ibrahim Khanjarile seitsme, Munir Nasrallah ja Najah Abu Haikal viie Ahmed Al-Ajj Alham ja Mamed kolme aasta pikkuse vangistuse. 

Süüdistatav Nader Qasim sai karistuseks kuus kuud ning Omar Al-Ajm, Khalil Al-Barid,  Brady Al-Barid ja Omar Al-Sultan kolm kuud vangistust.

Kohus mõistis õigeks Ahmed Abu Haikali ja Rakan Yassini. 

Seitse eestlasest jalgrattamatkajat rööviti Liibanonis Zahle linna lähistel 23. märtsil 2011, kui nad sisenesid Liibanoni Süüriast. Eestlased vabastati ligi neli kuud hiljem mitme riigi koostöös toimunud operatsiooni järel. Eesti võime toetasid röövitute vabastamisel Liibanoni ja Prantsusmaa kõrval ka Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid ja Jordaania. Röövitud vabastati 14. juuli hommikul ning nad toodi Prantsusmaa saatkonda Beirutis. Mehed saabusid Tallinna 15. juuli varahommikul Estonian Airi erilennuga. Vangide vabastamise täpsed tingimused ei ole siiani selged ning vabastamise järel levisid ka väited, et röövijatele maksti lunaraha.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles