Valitsus lükkas Estonia laevahuku uurimise otsuse edasi

Copy
Estline'i parvlaev Estonia.
Estline'i parvlaev Estonia. Foto: Postimees

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel, et justiitsminister moodustab parvlaev Estonia reisijate ja ohvrite lähedaste taotluse lahendamiseks ekspertide töörühma, mis esitab märtsi lõpuks aruande tehtust ja ülevaate plaanitavate edasiste tegevuste kohta.

«Ohvrite lähedased on taotlenud Eesti valitsuselt Estonia huku uut uurimist ning enne neile sisulise vastuse andmist tahame saada meie parimatelt ekspertidelt tänast hinnangut uue uurimise võimaliku alustamise ning sellega seotud asjaolude kohta,» märkis justiitsminister Raivo Aeg pressiteate vahendusel. 

​Moodustatavat ekspertide töörühma hakkab juhtima justiitsministeeriumi kantsler ning selles on ka välisministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning siseministeeriumi esindajad ning vastavat erialapädevust omavad eksperdid.

Et valitsus peab hukkunute lähedaste 2016. aastal esitatud taotlusele vastama, otsustas Tallinna halduskohus möödunud aasta oktoobris. Selleks anti valitsusele aega 60 päeva. Aeg tiksus täis eelmisel nädalavahetusel.

Oma otsuses märkis aga kohus, et taotluse lahendamisel tuleb lähtuda hea halduse põhimõttest ega tohi menetluslikke õigusi kuritarvitada ning asjaga taas põhjendamatult viivitada. 

Valitsus otsustas täna, et justiitsminister Raivo Aeg esitab Vabariigi Valitsuse nimel Estonia laevahuku uue uurimise taotlejatele vastuse valitsuse poolt astutavate sammude osas.

«Estonia katastroofiga seotud otsused puudutavad väga isiklikult paljusid oma lähedase kaotanud inimesi ning neil otsustel võib olla oluline rahvusvaheline mõju,» ütles valitsuskommunikatsiooni direktor Urmas Seaver nädala alguses. 

Et teema on tundlik, rõhutas ka peaminister Jüri Ratas mullu novembris. «Poliitiku sõnal on ülisuur kaal. Antud teema kontekstis see tuleb korrutada mitmekordselt. Saame ju kõik aru, et ükskõik kumma suuna Eesti võtab – kas taasalustada uurimine või mitte alustada uurimist –, see peab olema, kui tänast positsiooni me muudame, see peab olema minu meelest üheksa kui mitte kümme korda mõõdetud ja siis üks kord tehtud otsus,» ütles Ratas.

Parvlaev Estonia uppus 28. septembril 1994

Estonia katastroofis hukkus 852 inimest, neist 501 olid Rootsi ja 285 Eesti kodakondsed. Ühtekokku hukkus katastroofis 17 riigi kodanikke. Laeva hukku uuris aastatel 1994-1997 Eesti, Soome ja Rootsi valitsuste moodustatud ühiskomisjon ning aastatel 2005-2009 riigiprokuratuuri juhitud valitsuskomisjon. Eesti, Soome ja Rootsi sõlmisid laevavraki kaitsmiseks 1995. aastal hauarahulepingu, mis keelab vrakile sukeldumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles