Karmo Tüür: kobarsõjad meie ümber (2)

Karmo Tüür
, kolumnist
Copy
Karmo Tüür.
Karmo Tüür. Foto: Sander Ilvest

Teist maailmasõda pole olemas. Pole olemas selle lihtsas, lineaarselt mõistetavas mõttes, kirjutab kolumnist Karmo Tüür.

Alustuseks väidan midagi, mis ajab ilmselt üllatusest silmad kuklasse, seejärel aga seletan, mida ma selle väitega silmas pean. Tõsimeelsed inimesed, eriti ajaloolased, võiksid siinkohal lugemise lõpetada.

Algne väide: Teist maailmasõda pole olemas. Pole olemas selle lihtsas, lineaarselt mõistetavas mõttes. Lineaarne sõda toimub A ja B vahel kindla eesmärgi saavutamiseks, algab sõja kuulutamisest ja lõppeb rahu sõlmimisega koos kindlalt fikseeritud tulemusega.

Päriselus toimub enamasti rida sündmusi, mis ei allu pahatihti juhtimisele ega ka loogikale, kuid mida hiljem ajaloolased hakkavad nimetama ühe või teise nimega, muutmaks seda segapudru kuidagigi hoomatavaks. Mis aga tähendab, et nad kirjutavad ajalugu ümber. Vastavalt enda nägemusele või tellimusele.

Populaarses ajalookäsitluses Teise maailmasõja nime all tuntud sündmuste jada on vaid väga suurte mööndustega mahutatav selle eespool toodud lineaarse loogika sisse. Tegelikkuses sobiks toimunu kirjeldamiseks pigem termin «kobarsõda», kus erinevatel ajahetkedel sattus või sekkus sõtta väga erinevaid osapooli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles