Viirusekriis on ajanud Hiina presidendi peitu

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Hiina president Xi Jinping eelmise nädala alguses, kui ta võõrustas Pekingis Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juhti. Koroonaviiruse epideemia laienedes on Hiina liidrit olnud meedias üha vähem ja vähem näha.
Hiina president Xi Jinping eelmise nädala alguses, kui ta võõrustas Pekingis Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juhti. Koroonaviiruse epideemia laienedes on Hiina liidrit olnud meedias üha vähem ja vähem näha. Foto: Naohiko Hatta/reuters/scanpix

Kuigi Hiina võimud püüavad kogu jõust näidata, et suudavad koroonaviiruse epideemiat ohjeldada, pole muidu pidevalt rambivalguses olevat president Xi Jinpingi juba tükk aega näha olnud ning kriisikoldesse Wuhani lähetati hoopis peaminister Li Keqiangi, kes väidetavalt kaotas presidendi soosingu juba mitme aasta eest.

Tavaliselt kajastavad Hiina riiklik telekanal CCTV ja kommunistliku partei ajaleht iga päev Xi kõige väiksemaidki ettevõtmisi, kuid juba päevi pole neis olnud ühtegi video- ega fotojäädvustust riigipeast. Xi kadumine pole märkamatuks jäänud ka Hiinas endas, kus sotsiaalmeedias käib selle üle aktiivne arutelu ning presidendi osavõtmatuse pärast pahased inimesed on hakanud internetti postitama pilte Hiina eelmistest liidritest kriisikolletes.

Eksperdid oletavad, et Xi kadumistriki taga on eelkõige soov teha patuoinaks teised, kui epideemia ohjeldamine peaks läbi kukkuma, sest isegi parimal juhul tekitab haiguspuhang Hiinale suuri majanduslikke probleeme ning rahva seas ulatuslikku pahameelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles