Jäävaba talv on kalale puhkus, kalurile nuhtlus

Copy
Ahvenat on küll vähe, ent tema eest makstakse korraliku raha, isegi kuus eurot kilo eest.
Ahvenat on küll vähe, ent tema eest makstakse korraliku raha, isegi kuus eurot kilo eest. Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Jääta meres kohakala pole, tema tuleb ainult jää alla. Koha ei ole juba peaaegu aasta püüda saanud ja enne sügist ei saagi. Praegu püüame vabast veest ahvenat, nii palju kui teda on,” kirjeldas endine jalgpallur, tänaseks kümmekond aastat kutselise kaluri ja ettevõtjana tegutsev Raio Piir­oja tänavutalvist rannakaluri argipäeva.

Merele läheb ta sel talvel vaid sobiva ilmaga ja kui on ametikaaslastelt kuulnud, et kala liigub. Kuival maal olles seab mees merel käimiseks vajalikku varustust töökorda, ehitab töökojas hüdrokoptereid ja aitab Pärnu Jalgpalliklubi presidendina edendada kohalikku vutielu.

„Kaluritel aitab kuidagigi oma kohustustega hakkama saada rekordkõrge ahvena kokkuostuhind. Ahvenat on küll vähe, aga tema eest makstakse korralikku tasu, isegi kuus eurot kilo eest. Mõnel kevadel on pakutud vaid viiskümmend senti. See, et kaubandusvõrgus koha jätkub, tuleneb hoopis sellest, et Peipsil läks jaanuarist püük lahti ning vaba veega püütakse sealt meeletuid koguseid välja, aga kokkuostuhind on madal,” rääkis Piiroja.

Koha pooleteist­aastane puhkus

Kalavarudele peaks vähese koormusega talv hästi mõjuma. Esiteks ei ole kala kimbutamas rahvusvahelist tirgutajate armeed ja teiseks, jääta lahte koha ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles