Sumar Tools: iga raskus on väljakutse, millest kogemusi saada

Copy
Foto: Sumar Tools OÜ

Tallinnas Mehhatroonikumi ärimajas tegutsev stantside ja survevaluvormide valmistaja Sumar Tools OÜ on valmis vastu võtma projekte, mida mujal Euroopas täita ei suudeta kas liialt lühikese tarneaja või keerulise konstruktsiooni tõttu. Kohalik ettevõte väljakutseid ei pelga.

Plastsurvevalu vorme, stantse, rakiseid ja peenmehaanika detaile tootev ettevõte Sumar Tools OÜ tähistab sel aastal oma 15. sünnipäeva. Selle ajaga on saavutatud kindel koht oma valdkonnas nii Eestis kui väljaspool riigipiiri – tänased koostööpartnerid on nii juhtivad ülemaailmsed kontsernid kui ka väikesed startupettevõtted.

Kui lihtsustatult selgitada, tegeleb ettevõte vormide valmistamisega, millesse valatakse surve all plasti. Peamiselt kasutatakse tooteid kosmeetika, meditsiini, elektroonika ja autotööstuses. Näiteks kui järgmine kord pead pestes šampoonipudeli kätte võtate, võib juhtuda, et kork on valmistatud siinsamas Eestis valmistatud vormi järgi.

Ettevõte pakub ka projekteerimise, remondi ja järelhoolduse teenuseid: kliendi soovid täidetakse ideest teostuseni. Abikäsi ulatatakse ka startuppidele, mil on soov disainida uut toodet. Nimelt võib uue toote loomisprotsessis tekkida palju küsimusi just tehnilise teostuse osas. Seejuures kulub ära igasugune kogenud ja professionaalne nõu. Sumar Tools OÜ on valmis pakkuma tehnilist nõustamist idee formuleerimisel. Vajadusel aidatakse prototüübi valmistamise ja hilisema tootmisega.

Töö, mida tehakse, on lihtsusest kaugel – see on äärmiselt detailirohke, nõuab kogemusi ja teadmisi. Aasta algusest Sumar Tools OÜ tegevdirektori ametisse astunud Janek Kiudorv märgib, et just seetõttu jõuavad nendeni projektid, mida mujal Lääne-Euroopas valmistada ei soovita. «Meie võtame iga sellist rasket tööd kui väljakutset uue kogemuse saamiseks,» märgib Kiudorv. Ettevõte on 15 tegevusaastaga suutnud kogemusepagasi ning tehnilise võimekuse kasvatada tasemele, mis suudab valmis olla kliendi esitatud keerulisteks ülesanneteks. 

Konkurentide asemel koostööpartnerid

Et tegu on spetsiifilise valdkonnaga, võib Eestis sarnaseid ettevõtteid põhimõtteliselt ühe käe sõrmedel üles lugeda. «Seetõttu nimetame neid konkurentide asemel pigem koostööpartneriteks,» ütleb Kiudorv ja lisab, et kuna nendesugused ettevõtted pole väga suured, tuleb suuremate projektide Eestisse toomisel koopereeruda, et tagada tarneajad.

Suurem osa toodangust ehk umbes 75 protsenti läheb Eestist välja. «See ei tähenda, et Eesti kliendid oleksid tagaplaanil – vastupidi, on tekkinud mõni väga hea uus koostööpartner,» sõnab Kiudorv, märkides, et praegu tehakse tööd selle nimel, et laieneda Eesti turul. Paika on pandud järgmise viie aasta tegevuskava, kus kindel koht on turundusel ja tegevustel, mis võimaldavad leida kliente ja koostööpartnereid.

Lühikesed tarneajad ja paindlikud kliendisuhted

Kiudorv tõdeb, et kui Eestis on konkurendid pigem koostööpartnerid, siis Euroopas ja Hiinas tegutsevad sama valdkonna ettevõtted on võistlejad ja jäävadki konkurentideks. Lääne-Euroopas tegutsevad ettevõtted on spetsialiseerunud kindla tootegrupi valmistamisele, tehes seda efektiivselt – on soetatud spetsiaalne masinapark ja tehnoloogia. Lisaks on neil aastatepikkune tootmiskogemus. Samal ajal peavad siinse piirkonna tegijad ellujäämiseks töösse võtma erineva tootegrupi tellimusi ehk seda, mida turul pakutakse.

Kiudorv märgib, et enamus turul eksisteerivatest firmadest suudab kvaliteeti tagada, lisaks pakuvad Aasia regiooni ja muud Ida-Euroopa ettevõtted  soodsate hindadega tooteid, mis tähendab, et konkurents on karm. «Hinnaeelist meil seega pole, ent meie eelis on lühemad tarneajad ja paindlikud kliendisuhted,» toob Kiudorv välja.

Konkurentsivõime saavutamine ajal, kui toimub tehnoloogiline võidurelvastumine, kõike soovitakse nüüd ja kohe kulusid minimeerides, on omaette väljakutse igale ettevõttele, mil masinapark tootmiseks. Kiudorv tõdeb, et konkurentsis püsimine tähendab pidevaid investeeringuid masinatesse ja inimestesse. Ta sõnab, et tehnoloogia arengu võimalusi tuleb osata kasutada, sest vaid areneva tehnoloogiaga saab olla efektiivsem ja paindlikum. See eeldab arengutega kursis olemist, pidevat õppimist ja õpitu edasiandmist.

Kogenud ja õpihimulised töötajad on ettevõtte suurim vara

Kvalifitseeritud töötajad on ettevõtte suurim vara, millesse Sumar Tools OÜ investeerib. Meeskonna koolitamisega tegeletakse igapäevaselt. Hetkel töötab firmas 25 inimest, kuid järgmisest kuust neli-viis inimest rohkem. Kiudorv põhjendab lisatööjõu vajalikkust sellega, et ettevõttes on aasta algusest tegeletud aktiivselt turundusega, mis on toonud juurde tellimusi. Aasta esimese kolme kuu uute tellimuste hulk on sama suur kui eelmisel aastal kokku.

Janek Kiudorv märgib, et paraku on tegu valdkonnaga, kuhu niisama lihtsalt tööjõudu ei leia. «Noortel puudub piisav huvi eriala vastu,» tõdeb ta, lisades, et ka koolid ei valmista noori ette sääraseks tööks. Kuid viimasel ajal on olukord paranenud. Ettevõtted teevad aina enam õppeasutustega koostööd, alustades põhikoolides eriala tutvustamisega ning kutse-ja kõrgkoolides erialaseid loenguid andes. Läbi aja on Sumar Tools OÜ pakkunud mehaanika erialade tudengitele praktikakogemusi. See on vajalik teoreetiliste kooliteadmiste kinnistamiseks. Sumar Tools OÜ võimalused annavad parima praktilise kogemuse, kuivõrd vormiehituses on kasutusel kõik peamised metallitöötlemise tehnoloogiad.

Tegevdirektor toob välja, et nende töötajate keskmine vanus on umbes 30 aastat. «See on kindlalt meie eelis sarnaste ettevõtete ees. Enamus meie töötajaid on kas äsja koolipingist tulnud või veel õpivad, lisaks on igas osakonnas paar kogenenumat spetsialisti. See ühendab noorte innovaatilised mõtted elutarkuse ja kogemustega ning koostöös sünnivad edukad projektid.»

Tulevikuvisioon on ambitsioonikas

Sumar Tools OÜ asub piirkonnas, kus liigub palju noort ja potentsiaalset tööjõudu. Just seetõttu on üks tulevikueesmärke koostöö suurendamine Tallinna Tehnikaülikooliga. «Oleme naabrid ning seetõttu saaksime mugavalt pakkuda praktikavõimalusi ja Tallinna Tehnikaülikool meile oma suurepäraseid laboriteenuseid,» on Kiudorv lootusrikas.

Mis puudutab ettevõtte arengut, soovitakse viie aasta pärast olla üks juhtivamaid rakise valmistajaid Balti riikides, mil on kaasaegsem masinapark ja head spetsialistid. Ettevõtte verivärske omanik Maris Lasmanis on eesmärgi nimel kaasanud uusi vahendeid olemasoleva masinapargi hoolduseks ja uuendamiseks ning osaleb aktiivselt uute turgude ja tellijate leidmisel. «Meie eesmärk on Sumar Toolsi hiilgus taastada ja enamgi veel,» teatab Kiudorv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles