Jürgen Ligi: millega tegeled, riigikogu esimees? (13)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vastupidiselt väljakujunenud tavadele ameti erapooletusest käitub riigikogu esimees Henn Põlluaas erapoolikult ja agressiivselt, kirjutab riigikogu liige Jürgen Ligi (Reformierakond).

Millega tegeled, riigikogu liige?» on hea küsimus sõltuvalt toonist. Ajakirjandus sellele vastuseid suurt ei vahenda ja enesereklaam teadagi tõukab eemale. President küsis seda üsna retooriliselt aastapäevakõnes, aga varem on tal selle ajendiks olnud konkreetsed juhtumid, kus valitsus aru andmise asemel riigikogu sõimab ja too näib sellega justkui leppivat. Ta on öelnud, et eelkõige on siin küsimus riigikogu juhatusele, ent elevant saalis on siiski riigikogu esimees, kes meil olukordades, kus peaks parlamendi väärikust kaitsma, sekkub hoopis valitsuse poolel.

Aga allakäik Toompeal on märksa üldisem, sest ka sellist soovimatust pidada debatti ja kaitsta oma tõde pole minu kogemuse põhjal, millest põhjalikumat pole paraku enam võtta, ei valitsusel ega parlamendil varem olnud.

Oma staatuse tõttu peidab Kersti Kaljulaid rahulolematust idealistlikku konstruktsiooni, justkui saaks seadusandja kui tervik olla tõhus enesekehtestaja, jättes targu täpsustamata, et parlamendi enamus on see, kes otsustab parlamendi juhatamise, kinnitab valitsuse ja määrab eelnõude ja väitluse saatuse. Ja enamuse huvi võimu ja valitsust säilitada käib institutsioonist kõrgelt üle.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles