Kuidas olla kindel, et tarbid puhast Eesti mett?

Copy
Foto: Pixels.com

Mesi on praegusel viiruste kõrghooajal nõutud kaup. Teame, et mesi ravib kipitavat kurku, leevendab põletikke ning muudab immuunsüsteemi tugevaks. Kus on nõudlust, seal on ka pakkumine – supermarketite riiulitel laiub suur valik meepurke. Ent sugugi mitte kõik pakutav ei ole päris ehe, raviomadustega mesi, vaid pelgalt imporditud suhkrusiirup.

Võltsmett müüakse ja ka ostetakse meie toidupoodides kahetsusväärselt palju. Ühelt poolt on mõistetav, et tavatarbija ei oska võltsitud ja päris mett eristada, teisalt meelitab poelettidel laiutavat võltsmett ostma selle oluliselt odavam hind võrreldes puhta, mesilaste toodetud meega. Kuna kaubanduskettidel on keeruline mee kvaliteeti kontrollida, jääb kogu vastutus tarbija õlule. 

Võltsitud mesi ja päris mesi – mis on nende peamine erinevus?

Kõige lihtsamalt öeldes: võltsmee näol on tegu pelgalt suhkrusiirupiga, millesse on heal juhul lisatud natukene õietolmu, halvemal juhul pole sellel aga mesilaste ning loodusega mitte mingit pistmist ning kogu segu valmib keemialaboris. Enamjaolt koosneb kunstmesi rafineeritud suhkrusiirupist, värv- ning maitseainetest ja maitsetugevdajatest ehk asi on tervislikkusest kaugel. 

Puhas, looduslik mesi sisaldab seevastu aga fütotoitaineid (nagu näiteks taruvaiku, mida mesilased kasutavad tarude ehitamisel), kasulikke baktereid, vitamiine, antioksüdante ja ensüüme. Mee kasulikkus seisneb selle ravivõimes: mesi on immuunsüsteemi tugevdaja, mis ühtlasi kiirendab haavade paranemist, mõjub antibakteriaalselt, aitab võidelda vabade radikaalide ning kolesterooliga, toimib kaalu alandajana jpm.

Kust osta puhast Eesti mett?

Kõige lihtsam viis ausa kauba saamiseks on osta mett otse mesinikult. Kaubanduskeskuste poelettidele jõudev mesi – olgugi et eestikeelsete etikettidega – ei pruugi olla puhta päritoluga. Julgemalt tasub astuda laatadel või kas või tee ääres mett müüva mesiniku juurde ning osta oma tervise tugevdaja otse tema käest. Mee müük liigub aga üha enam ka online-keskkonda. Mugavat viisi puhta ning maheda Eesti mee ja meetoodete hankimiseks otse tootjalt pakub ka veebiportaal meeott.ee. Uus platvorm pakub kõikidele mesinikele võimaluse müüa oma meetooteid turvaliselt ka Internetis. Ostjatele annab aga kindlustunde, et tegu on eheda ja puhta kaubaga, tagasiside ning kommentaaride abil toimiv kvaliteedikontroll. 

Eelista eestimaist ning osta puhas Eesti mesi meeott.ee vahendusel!

Copy
Tagasi üles