Euroraportöör: Türgi migranditehing oli eluterve lahendus

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Migrandid 13. märtsil Türgi Edirne piirkonnas teel Kreeka piirile. Nüüdseks on Türgi piiri koroonaviiruse puhangu tõttu taas sulgenud. 
Migrandid 13. märtsil Türgi Edirne piirkonnas teel Kreeka piirile. Nüüdseks on Türgi piiri koroonaviiruse puhangu tõttu taas sulgenud. Foto: Emrah Gurel/AP/Scanpix

Loomulikult on süsteem, et EL kulutab raha, et hoida Süüria pagulased Türgis, tehinguline, kuid mis on sõnas «tehing» halba? küsib Hispaania eurosaadik Nacho Sánchez Amor.

Sotsialistide fraktsiooni kuuluv Sánchez Amor on mullu suvel tööd alustanud europarlamendi koosseisus uus Türgi raportöör. Oma koha võttis ta üle Hollandi sotsilt Kati Pirilt, kellest sai pärast mitut aastat Türgi arengu kohta raportite koostamist seal üsna ebapopulaarne persoon.

Kui te enne selle europarlamendi Türgi raportööri koha ülevõtmist oma fraktsioonikaaslasest eelmise raportööri Kati Piriga rääkisite, siis mida ta teile soovitas?

Loomulikult on Kati [Türgis] väga tuntud isik. Oma esimesel Türgi-visiidil kuulsin Kati kohta ohtralt küsimusi, et kas minu lähenemine hakkab olema teistsugune kui temal.

Mina ütlen, et asi pole ei Katis, minus ega europarlamendis, vaid riigis. Kas Türgi täidab oma lubadusi, kas inimõiguste ja õigusriigi olukord Türgis paraneb või mitte? Minu raport on peegeldus sellest, mitte küsimus minust või Katist.

Ma saan Katiga suurepäraselt läbi, ma üritan alati oma tööd ehitada tema omale, räägin temaga pidevalt, sest ta on ka meie fraktsiooni aseesimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles