Verekeskus korraldab doonoripäeva rangete ettevaatusabinõudega

Andres Einmann
Copy
Vere loovutamine.
Vere loovutamine. Foto: Mailiis Ollino

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus korraldab esmaspäeval Rakvere kultuurikeskuses doonoripäeva, arvestades koroonaviruse levikut on vereandmine korraldatud seekord rangete ettevaatuabinõudega.

Verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on sel korral on Rakvere Kultuurikeskuses verekeskusel tavapärasest rohkem ruumi.

«Varasemalt on meie käsutusse antud üks saal, sel korral kaks saali. Verekeskuse tegevus jaotatakse kahte ruumi nii, et doonorivoodid ja töökohad saaksime paigutada üksteisest kahe m kaugusele. Täiendava meetmena turvalisuse tagamiseks ja nakkusohu vähendamiseks asetame registraatorite laudadele teisaldatavad kaitseklaasid,» ütles Lellep.

Verekeskused ei testi doonoreid COVID-19 haiguse suhtes. Hingamisteede viiruslike haiguste tekitajad (ka SARS-CoV-2) ei levi vereülekandega. Seetõttu ei anna selle viiruse diagnoosimine verest usaldusväärseid tulemusi. Kogu maailmast ei ole teada mitte ühtki tõendatud juhtumit, mille puhul oleks nakatumine COVID-19 viirusega ja ka minevikus levinud SARSi ja MERSi tekitajaga toimunud vereülekande teel.

Haigestumisohu ja puhangute tekke vältimiseks järgib verekeskuse personal kõiki tervishoiutöötajatele kehtestatud juhtnööre ja rakendab nakkushaiguse tõrje ja ennetamise meetmeid. «Tahame rõhutame kindlasti ka seda, et vereloovutusele ootame ainult terveid doonoreid, kellel puuduvad igasugused haigustunnused,» lisas Lellep.

Verekeskus on koroonaviiruse leviku perioodil ja eriolukorra tingimustes rakendanud mitmeid töökorralduslikke muudatusi.

«Näiteks, kui me varasemalt käisime verd kogumas väljasõitudel maakondades ja erinevatesse asutustes igal tööpäeval, siis praegu teeme seda oluliselt harvem, ainult 2-3 korda nädalas. Selleks, et paremini reguleerida inimeste tulekut vereloovutamisele on tänasest kasutusel Regionaalhaigla verekeskusel ka online broneerimissüsteem, mis võimaldab doonoreid kutsuda personaalselt ja määrata neile vereloovutuse kellaajad,» lausus ta.

Doonoriverd kogub verekeskus vajaduspõhiselt, vastavalt haiglates vereülekannet vajavate patsientide hulgale.

Rakvere doonoripäev toimub esmaspäeval, 30. märtsil kell 10-15 Rakvere kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles