Valitsuse kriisikomisjon arutab reedel masstestimist (10)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Madis Veltman

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles «Esimeses stuudios», et tema arvates on üks samm väljumisstrateegias masstestimine ning ka võimalus kasutada erinevaid koroonaviiruse kiirteste. Lisaks leiab Reinsalu, et Eesti peab pärast pandeemiat olema suuteline ise tootma isikukaitsevahendeid suurel hulgal.

«Minu hinnangul on üks element väljumisstrateegias masstestimine. See on see, mida me hakkame reedel arutama kriisikomisjonis, et me suudaksime kiirtestidega, mis on tõenduspõhised, mis on usaldusvärsed, suure osa rahvastikust testida ja saada tegelikult ka viiruse puhul ülevaaate, kui palju ta latentselt või peidetult on ühiskonnas levinud ja et sellega kindlasti on võimalik viiruse liikumist paremini ohjeldada,» ütles välisminister. 

Möödunud nädala neljapäeval ütles Reinsalu keskpäevasel pressikonverentsil, et reedel (möödunud nädalal- toim.) nad valitsuse kabinetis arutavad kiirtestide kasutamise võimalust. «On olnud põhimõtteline otsus testimise võimekust kasvatada. Nüüd hakkame arutama ka kiirtestide pakkumisi, nende usaldusväärsust,» ütles ta toona. 

Täna langetas valitsuse moodustatud kriisikomisjon otuse, et seada masstestimise ning ka kiirtestide kasutuselevõtu eesmärgiks. «Me täna langetasime põhimõttelise otsuse, et me seame seda eesmärgiks. Aga meil on vaja leida erinevate pakkujate seast võimalused, veendumus, et see on tõenduspõhine, siis samm-sammult liigume selles osas. See arutelu seisab ees,» märkis ta. 

Reinsalu tõdes saates, et Eesti ei ole suuteline hetkel masstestimist teha, kuna siin ei ole vajalikku kogust teste. Esimene eesmärk on kätte saada vajalikud isikukaitsevahendid, kuid tulevikus peab tema sõnul Eesti olema ise võimeline tootma neid. 

«Me oleme ühe kava käivitanud. On üks tiim kokku pandud, kus erinevate ametiasutuste poolt oleme seda analüüsimas. Siin on väga mitu tahku, loomulikult. Kui me täna kõneleme kriisist väljumise strateegiast, siis me kindlasti ei ole selles faasis, kus me kõneleme, et see kriis lõppeb. Me oleme kriisi sisenemas selles mõttes, et see viirus on levikufaasis,» selgitas Reinsalu, kui sügavas kriisis Eesti praegu on.

Ta lisaks veel selgitas, et piirangute leevendamise ja kriisist väljumise eelduseks on eelkõige see, et viirus enam ei levi. «Kriisist väljumise puhul ma usun, et on kindlasti oluline seda silmas pidada, et eeldus väljumiseks, ka piirangute järk-järguliseks leevandamiseks on see, et viirus ei ole levikufaasis.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles