Saarlastel tärkab masstestimise lootus

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Pildil regionaalhaigla kiirabibrigaadi juht Angela Aasanurm valmistumas minema koroonaviiruse testi võtma.
Pildil regionaalhaigla kiirabibrigaadi juht Angela Aasanurm valmistumas minema koroonaviiruse testi võtma. Foto: Tairo Lutter

Täna arutab valitsuse kriisikomisjon masstestimise võimalust: millised on riigi tehnilised võimalused selleks, millised kiirtestid toimivad ning kui kiiresti oleks võimalik neid kätte saada. Valitsuse moodustatud Covid-19 tõkestamise teadusnõukoja liige Andres Merits leiab, et Eestile oleks masstestimine kasulik.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on see teema kriisikomisjonis arutusel, kuna see on arukas mõte. «Kui me soovime viirust ulatuslikumalt tõkestada, siis loomulikult, mida rohkem inimestel ja meil on informatsiooni inimeste meditsiinilise seisundi kohta, seda tõenäolisem on, et me suudame viirust tõkestada,» sõnas Reinsalu.

Lisaks on masstestimine Reinsalu sõnul vajalik edasise väljumisstrateegia kavandamiseks. Ta selgitas, et see aitab valitsusel näha, kas mingite piirangute leevendamine kuskil piirkonnas toob kaasa soovitud tulemuse või mitte. «Me peame selgelt nägema, kas populatsioonis mingite piirangute leevendamine võib tuua kaasa ohu, et viirus läheb kasvufaasi,» selgitas minister.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles, et täna tehakse kindlaks, millised on turul olevad antikehadepõhised kiirtestid ning millised neist on piisavalt usaldusväärsed, läbinud mingeid kliinilisi uuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles