Nõustajad kutsuvad helistama eakatele lähedasele! (2)

Postimees
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tiina Oja

Kuna eriolukorrast põhjustatud teadmatus ja isolatsioon mõjuvad vaimsele tervisele rusuvalt, teevad mittetulundusühingute vabatahtlikud üleskutse helistada oma üksikutele eakatele tuttavatele ning pakkuda neile kriisiajal inimlikku suhtlust.

Sotsiaalset kontakti võivad lisaks vanaemadele-vanaisadele vajada ka näiteks kunagised õpetajad, naabrid või töökaaslased. Pahatihti on eakad üksildased ka tavaoludes, kriisist tingitud isolatsioon aga süvendab üksindust veelgi. Seega on nüüd igati kohane üles soojendada ka kaugete aastate taha jäänud tutvused.

Ka lihtne argine kõne üksikule inimesele aitab luua turvatunnet ja teadmist, et ollakse kellegi mõtetes. Kindlasti tasub huvi tunda, kas toiduainete, ravimite ja muu eluks hädavajaliku varud on piisavad. Kuid vahel on üksikule inimesele kõige olulisem võimalus kellegagi oma tunnetest ja mõtetest avatult rääkida.

Kui lähedasi napib, tulevad appi vabatahtlikud

MTÜ Jututaja, mis tavaoludes viib kodudes ja hooldekodudes elavad eakad kokku noorte seltsiliste ehk jututajatega, on kriisiajal näost-näkku kohtumised telefonivestlustega asendanud. „Eriolukorra ajal on niigi ühiskondlikult tagaplaanile surutud eakamatel inimestel veelgi üksildasem elu. Seepärast loodame, et peatselt saavad Jututaja noored taas külaskäike eakate juurde teha, ent seniks kuni seda teha ei saa, ootame endast märku andma eakatel, kes sooviksid telefoniseltsilist. Vestluskaaslast, kellega aegajalt igapäevastel teemadel rääkida ja üksiolekut unustada, hoida mõtted negatiivselt kriisiinfolt veidigi eemal ning tunda end emotsionaalselt paremini,” selgitas MTÜ Jututaja asutaja Katre Liiv.

Endast saab teada anda, helistades Jututaja projektijuhile Mattias Lillele telefonil 5683 0646 või ka e-posti aadressil jututaja@jututaja.ee. Samuti on inimesed, kes kriisiolukorras tuge vajavad, oodatud ühendust võtma MTÜ Peaasjad vaimse tervise nõustajatega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles